Raudanpuute iho oireet

Raudanpuute iho oireet

Raudanpuuteanemia on yleisin anemian tyyppi. Arvioidaan, että se vaikuttaa noin 500 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti, ja esiintyvyys on suurempi naisilla, erityisesti raskaana olevilla naisilla.

Raudanpuute iho oireet
Raudanpuute iho oireet

Mikä on raudanpuuteanemia?

Raudanpuuteanemia johtuu vakavasta raudan puutteesta elimistössä. Raudan puute tarkoittaa sitä, että elimistö ei pysty tuottamaan proteiinia, jota kutsutaan hemoglobiiniksi ja joka löytyy punasoluista ja jonka tehtävänä on kuljettaa happea kehossa.

Tämä tila voidaan korjata antamalla elimistölle tarvittavaa rautaa lisäravinteena.

Raudanpuuteanemian oireet

Heikko Haavan Paraneminen

Jos jollakin on raudanpuutetta, heidän ihonsa saattaa olla vaikea parantua kunnolla leikkauksen jälkeen (esimerkiksi hampaan poiston jälkeen). Tämä johtuu siitä, että rauta on tärkeä kollageenin muodostumisessa ja kudosten korjaamisessa. Ilman riittävästi rautaa kehossa kudokset eivät pysty parantumaan niin kuin niiden pitäisi.

Tämä on kuitenkin hyvin harvinainen ongelma, eikä suurimmalla osalla raudanpuutteesta kärsivistä ole ongelmia paranemisen kanssa leikkauksen jälkeen. Tämän tilan diagnosointi on helppoa yksinkertaisella verikokeella, joka voidaan tehdä lääkärin tai ihotautilääkärin toimesta. Hoitovaihtoehtoihin kuuluu rautalisän ottaminen ja rautapitoisten ruokien syöminen. Keskustele lääkärisi kanssa parhaasta ravitsemussuunnitelmasta, jos olet huolissasi rautatasoistasi.

Kalpea Iho

Anemiaa sairastavilla potilailla on raudanpuutetta ja he voivat kokea oireita kuten uupumusta, huimausta, päänsärkyä, hiustenlähtöä, kalpeaa ihoa sekä kylmiä käsiä ja jalkoja. Mikäli jätetään hoitamatta, potilaat voivat kärsiä vakavista komplikaatioista, kuten sydämen vajaatoiminnasta, hengitysvajeesta ja jopa kuolemasta. Mikäli epäilet raudanpuutetta tai koet selittämätöntä lihasten heikkoutta ja väsymystä, ole hyvä ja ota meihin yhteyttä ajanvarauksen sopimiseksi. Autamme selvittämään oireidesi syyn ja saat tarvitsemasi hoidon.

Hauras Kynnet

Noin 10 % maailman väestöstä kärsii raudanpuutteesta. Tämä puute, joka ei aina johdu raudanpuutteisesta anemiasta, voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten hauraita kynsiä ja hiustenlähtöä. Mikäli kärsit jatkuvasta väsymyksestä, nivelkivuista tai ärtyneisyydestä, saatat kärsiä myös raudanpuutteesta.

Katso lisää  Sappitiehyen tukos oireet: Ymmärrä syyt, oireet ja hoito

Kun elimistössä on raudanpuutosta, se ei pysty tuottamaan hemoglobiinia kunnolla. Hemoglobiini on yhdiste, joka kuljettaa happea verenkierrossa, joten ilman sitä elimistö ei voi toimia normaalisti. Raudanpuutteen oireita ovat ihomuutokset, kuten ihottuma, pigmenttimuutokset, mustelmat ja kynsien värin muuttuminen. Lisäksi moni henkilö diagnosoidaan tyypin IV diabetekseksi raudanpuutteen vuoksi. Anemia voi myös aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja väsymystä. Mikäli huomaat kokevasi näitä oireita, keskustele lääkärisi kanssa raudanpuutteen testaamisesta. Kun diagnoosi on varmistunut, lääkäri voi auttaa hoitamaan puutostasi lisäravinteiden avulla.

Hiustenlähtö

Kun elimistösi ei saa riittävästi rautaa, se ei pysty tuottamaan hemoglobiinia. Hemoglobiini on proteiini punasoluissasi, joka kuljettaa happea keuhkoistasi kehon muihin osiin. Vähemmällä hemoglobiinilla, joka kuljettaa happea elimistössäsi, kudokset voivat kärsiä hapenpuutteesta, mikä voi johtaa hiustenlähtöön tai hidastuneeseen uuden hiuksen kasvuun.

Raudanpuute voi myös estää elimistöäsi käyttämästä proteiinia ja hiilihydraatteja energianlähteenä. Tämän seurauksena hiussolujesi voi olla vaikea kasvaa ja tuottaa uusia hiuksia korvaamaan päivittäin luonnollisesti irtoavat hiukset.

Sydämentykytys ja hengenahdistus

Raudanpuuteanemiassa saatat ajoittain tuntea, että sydämesi hakkaa rinnastasi ulos, tai sydämenlyöntisi voivat olla epäsäännöllisiä. Tämä johtuu sydämesi rasituksesta, kun sen täytyy työskennellä kovemmin ja nopeammin pumpatakseen verta ja kuljettaakseen happea kehossasi. Sydämesi kompensoi puutetta hemoglobiinista.

Samoin, ilman hemoglobiinin käyttöä, elimistösi hapen määrä vähenee, mikä voi vaikuttaa toiseen tärkeään elimeen – keuhkoihin. Saatat huomata, että normaalit aktiviteetit, kuten kävely, saavat sinut tuntemaan väsymystä ja hengästymistä.

Sydämentykytys ja hengenahdistus voivat liittyä moniin muihin sairauksiin, kuten ahdistukseen, eikä anemia välttämättä ole ensimmäinen syy näille oireille. Kuitenkin, jos olet vaarassa raudanpuuteanemian suhteen ja sinulla on muita näihin liittyviä oireita, on ehdottomasti harkitsemisen arvoista tämän tilan mahdollisuus ja testaaminen.

Katso lisää  Kipu oikeassa kyljessä ja selässä

Huimaus

Uudelleen raudanpuutteen aiheuttama hapen puute voi aiheuttaa huimausta. Samoin tämän tilan äärimmäinen väsymys yhdistettynä kiireiseen moderniin elämään voi saada sinut tuntemaan itsesi heikoksi ja huimaksi.

Jos koet usein huimausta, syy voi olla enemmän kuin vain uupumus. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisuudesta olla aneeminen.

Kutina

Erilaiset anemiat voivat aiheuttaa muutoksia ihossa. Raudanpuuteanemiassa uskotaan ihon muuttuvan ohuemmaksi, mikä voi johtaa suurempaan veden menetykseen. Kuivunut iho voi tulla erittäin kuivaksi ja kutisevaksi. Kutina ja mustelmaisuus ovat tämän tyyppisen anemian tunnusomaisia piirteitä.

Aneemian liittyvä kutina voi aiheuttaa punoittavan ja näppyläisen ihottuman, kun raavit ihoa. Joissakin tapauksissa kutina voi olla seurausta allergiasta joillekin anemian hoidoille.

Korvien soiminen

Kun sydämesi työskentelee kovemmin pumpatakseen verta ja happea kehossasi, erittäin herkät korvasi saattavat jopa kuulla nopeamman verenvirtauksen läheisissä valtimoissa. Tätä kutsutaan pulsoivaksi tinnituksesi, ja se kuvataan kykynä kuulla oma sydämenlyöntisi kovaa ja selvästi.

Jos koet tätä tyyppistä tinnitusta, on tärkeää tutkituttaa se vakavien taustalla olevien tilojen poissulkemiseksi.

Kipeä kieli

Kuten minkä tahansa kehon osan kohdalla, jos sillä ei ole riittävää hapen saantia, voi ilmetä ongelmia. Sama pätee kieleen. Raudanpuuteanemiassa kieli ja sen ympärillä oleva kudos voivat tulla kipeiksi ja turvonneiksi, ja saatat kokea myös nielemisvaikeuksia.

Kylmät kädet ja jalat

Kylmät kädet ja jalat voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että olet kylmä. Kuitenkin, jos sinulla on jatkuvasti kylmät kädet ja jalat, se saattaa olla merkki anemiasta. Riittämättömän hemoglobiinin aiheuttama heikko verenkierto voi saada nämä kehonosat tuntumaan jatkuvasti kylmiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *