Kilpirauhasen vajaatoiminta iho oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminta iho oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminta, jota kutsutaan myös hypotyreoosiksi, on yleinen sairaus, joka vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan. Tämän sairauden seurauksena iholla voi ilmetä erilaisia oireita, jotka voivat vaihdella kuivasta ihosta ja hiustenlähdöstä turvotukseen ja ihon keltaisuuteen. Tässä artikkelissa käymme läpi tarkemmin kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksia ihoon ja siihen liittyviä oireita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta iho oireet
Kilpirauhasen vajaatoiminta iho oireet

Kuinka kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa ihoon?

Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa ihoon monella eri tavalla. Yksi tärkeimmistä vaikutusmekanismeista on kilpirauhashormonien vaikutus ihon solujen uusiutumiseen ja keratinhormonin tuotantoon. Keratinhormoni on ihon, hiusten ja kynsien pääasiallinen rakennusaine. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa keratinhormonin tuotanto hidastuu, mikä johtaa ihon kuivuuteen, karheuteen ja hilseilyyn.

Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa ihon verenkiertoelimistöön ja lymfajärjestelmään. Tämä voi johtaa ihon turvotukseen ja kylmiin käsiin ja jalkoihin.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ihomuutokset

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ihomuutokset voivat ilmetä missä tahansa kehonosassa, mutta ne ovat yleisimpiä kasvoissa, kaulassa, käsissä ja jaloissa.

Ihon kuivuus, karheus ja hilseily

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa ihon kuivuus, karheus ja hilseily ovat yleisimpiä ihomuutoksia. Ne voivat ilmetä koko kehossa, mutta ovat yleisimpiä kasvoissa, säärivarsissa ja jaloissa.

Ihon kuivuus voi aiheuttaa myös kutinaa. Kutina on erityisen yleistä talvella, kun ilma on kuiva.

Hiusten muutokset

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa hiusten muutoksia, kuten hiustenlähtöä, hiusten paksuuntumista ja hiusten haalistumista.

Hiustenlähtö on kilpirauhasen vajaatoiminnassa yleensä hidas ja etenevä prosessi. Se voi ilmetä koko päässä, mutta on yleisintä päälaella.

Hiusten paksuuntuminen on kilpirauhasen vajaatoiminnassa harvinaisempaa kuin hiustenlähtö. Se ilmenee yleensä kulmakarvoissa ja ripsissä.

Hiusten haalistuminen on kilpirauhasen vajaatoiminnassa myös harvinaisempaa kuin hiustenlähtö. Se ilmenee yleensä luonnonkiharoissa hiuksissa.

Kylmät kädet ja jalat

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kädet ja jalat voivat olla kylmät, vaikka ympärillä oleva ilma on lämmin. Tämä johtuu siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa ihon verenkiertoelimistöä.

Katso lisää  Kipeät näpyt päänahassa

Turvotus

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa turvotusta kasvoissa, kaulassa, käsissä ja jaloissa. Turvotus johtuu siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa lymfajärjestelmän toimintaa. Lymfajärjestelmä on tärkeä järjestelmä, joka kuljettaa kuona-aineita pois elimistöstä.

Ihon keltaisuus

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa ihon keltaisuutta. Tämä johtuu siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi heikentää maksan toimintaa. Maksan tehtävänä on puhdistaa verta kuona-aineista.

On tärkeää huomata, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi ilmentyä eri tavoin eri ihmisillä. Jotkut saattavat kokea vain muutamia oireita, kun taas toisilla oireet voivat olla voimakkaampia ja laajemmin levinneitä. Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa ja koet näitä iho-oireita, on suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon.

Johtopäätös

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi vaikuttaa merkittävästi ihon terveyteen ja ulkonäköön. Iho-oireet, kuten kuiva, karhea ja hilseilevä iho, hiustenlähtö, kylmät kädet ja jalat, turvotus sekä ihon keltaisuus, voivat olla merkkejä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. On tärkeää tunnistaa nämä oireet ja hakea tarvittaessa lääkärin apua.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvät iho-oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, ja niiden vakavuus voi vaihdella. Lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset ja diagnosoida kilpirauhasen vajaatoiminnan. Hoito keskittyy yleensä kilpirauhashormonin korvaushoitoon, joka auttaa normalisoimaan aineenvaihduntaa ja lievittämään iho-oireita.

Jos epäilet kärsiväsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai sinulla on näitä iho-oireita, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin. Oikea diagnoosi ja hoito voivat auttaa palauttamaan ihon terveyden ja parantamaan elämänlaatua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *