Peräsuolen syövän oireet: merkit ja hoito

Peräsuolen syöpä oireet

Peräsuolen syöpä: Mitä se on ja miten se ilmenee?

Peräsuoli on paksusuolen viimeinen kuuden tuuman osa, joka koostuu paksusuolesta ja peräsuolesta. Sekä paksusuolen että peräsuolen syövät lähtevät sisäkalvosta. Vaikka niillä on samankaltaisuuksia, niitä hoidetaan eri tavoin anatomiasta johtuvien erojen sekä mahdollisten leviämisen reittien vuoksi.

Peräsuolen syöpä oireet

Kuka on alttiina peräsuolen syövälle?

Vaikka peräsuolen syövän riski kasvaa iän myötä, on havaittu selkeä trendi kohti nuorempaa diagnoosikäyrää. Viime aikoina suositeltu ikä seulonnan aloittamiselle on laskenut 45 vuoteen. Riskitekijöitä ovat perheen historia paksu- tai peräsuolen syövästä, erityisesti vanhemmasta tai sisaruksesta, tulehduksellinen suolistosairaus, paksu- tai peräsuolen polyypit sekä tietyntyyppisten muiden syöpien tai perheperäisten syöpäoireyhtymien historia. Nämä riskitekijät käynnistävät seulonnan nuoremmassa iässä.

Peräsuolen syövän ehkäisy

Useimmat paksu- ja peräsuolen syövät alkavat polyypeistä, jotka ovat epänormaalin kudoksen kasvaimia paksu- ja peräsuolen sisällä. Peräsuolen syöpää voidaan ehkäistä löytämällä ja poistamalla nämä polyypit kolonoskopian avulla. Polyypistä syöväksi kehittymiseen kuluu yleensä vuosia, joten näiden polyyppejen säännöllinen havaitseminen ja poistaminen vähentävät merkittävästi paksu- ja peräsuolen syöpien kehittymistä. Kaikkien potilaiden tulisi keskustella terveydenhuollon tarjoajan suosittelemista seulontatoimenpiteistä paksu- ja peräsuolen syövän varalta. Keskimääräisen riskin potilaiden seulonta tulisi aloittaa 45 vuoden iässä. Tämä voi kuitenkin vaihdella yksilöiden henkilökohtaisen ja perheen terveyshistorian perusteella.

Näytöt viittaavat myös siihen, että runsaskuituinen, vähärasvainen ruokavalio voi vähentää paksu- tai peräsuolen syövän riskiä.

Mitkä ovat peräsuolen syövän oireet?

Paksusuolen ja peräsuolen syövillä voi olla oireettomia vaiheita. Kun oireita ilmenee, ne saattavat usein sekoittua muihin ongelmiin, kuten peräpukamiin. Yleisiä oireita voivat olla suoliston toiminnan muutokset, ulosteiden koon tai muodon muuttuminen tai veri ulosteessa. Lisäksi voi esiintyä vatsakipua, selittämätöntä painonpudotusta ja väsymystä, vaikka nämä voivat liittyä myös muihin yleisiin terveysongelmiin. Nämä oireet tulisi aina keskustella terveydenhuollon tarjoajan tai paksusuolen ja peräsuolen kirurgin kanssa.

Katso lisää  Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta

Mitä testejä tehdään peräsuolen syövän diagnosoinnissa?

Kaikkien potilaiden tulisi saada terveydenhuollon tarjoajan tekemä sairaskertomus ja perusteellinen fyysinen tutkimus, mukaan lukien peräsuolen digitaalinen tutkimus (DRE), erityisesti jos suoliston liikkeissä ja/tai peräsuolen verenvuodossa tapahtuu muutoksia. Toimistopohjainen proktoskopia tai sigmoidoskopia (peräsuolen tutkiminen tähystimellä, kameran kanssa tai ilman) voidaan myös suorittaa terveydenhuollon tarjoajan vastaanotolla.

Kolonoskopiaa käytetään sekä paksu- ja peräsuolen polyyppien havaitsemiseen ja poistamiseen että paksusuolen ja peräsuolen syöpien diagnosointiin ja arviointiin. Suoritettuasi suoliston puhdistuksen päivää ennen toimenpidettä, paksusuolen ja peräsuolen kirurgi tai gastroenterologi arvioi koko paksusuolesi ja peräsuolesi limakalvon joustavan tähystimen avulla. Havaitut polyypit tai epänormaalin näköiset alueet poistetaan tai niistä otetaan koepala kolonoskopian yhteydessä.

Muita seulontamenetelmiä ovat FIT-testi, joka tunnistaa veren jäämät ulosteessa, sekä testit, jotka etsivät epänormaalia DNA:ta ulosteesta. Nämä voivat auttaa havaitsemaan syövän, mutta eivät ole yhtä hyviä polyypin havaitsemisessa. Niillä on rooli seulonnassa, kun niitä käytetään oikeissa tilanteissa terveydenhuollon tarjoajan suosituksen mukaisesti.

Kuinka peräsuolen syöpää hoidetaan?

Peräsuolen syövän hoito määräytyy vaiheistuksen tulosten perusteella. Kun syöpä on täysin rajoittunut paksusuolen ja peräsuolen seinämiin eikä epäilyttäviä imusolmukkeita löydy, leikkaus on yleensä ensisijainen hoitomenetelmä. Jos on näyttöä syövän läpäisystä peräsuolen seinämän läpi tai epäilyttäviä imusolmukkeita löytyy, ensisijainen hoito saattaa sisältää useita yhdistelmiä kemoterapiaa ja sädehoitoa. Tämän jälkeen yleensä suoritetaan peräsuolen osan leikkaus. Peräsuolen syövän hoito on räätälöity yksilöllisesti ja siihen osallistuu joukko lääkäreitä ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka erikoistuvat tämän taudin hoitoon.

Leikkaus suoritetaan usein erityisesti koulutettujen paksusuolen ja peräsuolen kirurgien toimesta. Leikkauksessa käytetään usein vähäinvasiivisia tekniikoita, kuten laparoskooppista ja robotiikkakirurgiaa, jotta leikkauksen vaikutus olisi mahdollisimman pieni ja potilaan toipuminen nopeaa. Potilaan yksilöllisten tekijöiden ja useiden teknisten seikkojen perusteella voi olla tarpeen tehdä avanne (kolostomia tai ileostomia). Se voi olla pysyvä tai tilapäinen, mutta pysyvä on harvinaisempi. Toisinaan, jos peräsuolen syöpä diagnosoidaan varhaisessa vaiheessa ennen syövän syvää tunkeutumista peräsuolen seinämään, hoito voi sisältää syövän paikallisen poiston peräaukon kautta (transanalisuusio). Patologian lopullinen vaihe voi olla edistyneempi kuin alun perin diagnosoitu, ja lisähoitoa leikkauksella tai säde- ja kemoterapialla voi olla tarpeen.

Katso lisää  Puristava tunne ylävatsassa - syyt, oireet ja hoito