Pistävä kipu alavatsassa oikealla

Pistävä kipu alavatsassa oikealla

Pistävä kipu alavatsassa oikealla on yleinen oire, joka voi viitata umpilisäkkeen tulehdukseen ja vaatii välitöntä lääketieteellistä huomiota.

Pistävä kipu alavatsassa oikealla
Pistävä kipu alavatsassa oikealla

Aluksi on tärkeää tarkastella vartalon anatomiaa. Mitkä elimet sijaitsevat vatsaontelossa ja mitä sairauksia näissä alueissa usein nähdään?

Vatsaontelossa on neljä osaa – oikea yläosa, oikea alaosa, vasen yläosa ja vasen alaosa. Näiden lisäksi on kolme aluetta keskellä vatsaa, nimittäin ylävatsa, napakka ja alavatsa.

Jokaisella alueella on tiettyjä elimiä tai ruoansulatusjärjestelmän osia. Esimerkiksi vatsan oikea yläosa on paikka, jossa maksa, sappirakko, oikea munuainen ja haima sijaitsevat. Vasemman yläosan kvadrantissa sijaitsevat vatsa, vasen munuainen ja perna. Alavatsan vasemmalla alueella ovat ohutsuoli, paksusuoli, virtsaputki sekä suuret suonet tai valtimot suonille. Viimeiseksi oikea alavatsan alue on umpilisäkkeen, nousevan paksusuolen ja osan naisen lisääntymiselimiä sijaintipaikka.

Pistävä kipu alavatsassa oikealla

Oikean alavatsan kipu voi johtua monista eri syistä, mutta yksi yleisimmistä syistä on umpilisäkkeen tulehdus. Muita syitä voivat olla:

 • Kolitis tai paksusuolen tulehdus
 • Divertikuliitti tai paksusuolen ulkonemien tulehdus
 • Tulehduksellinen suolistosairaus, IBD
 • Ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS
 • Naisten lisääntymiselinten sairaudet, kuten:
  • Kohdun ulkopuolinen raskaus
  • Kohdun lihaskasvain (fibroidit)
  • Munasarjasyöpä tai -kasvain, joko kiertynyt tai ilman kiertymistä
  • Lantion tulehdussairaus, PID

Nämä erotetaan tarkalla anamneesilla, etsimällä tiettyjä merkkejä fyysisessä tutkimuksessa ja vatsaontelon diagnostisilla kuvantamistutkimuksilla, kuten röntgenkuvauksella, ultraäänellä ja/tai tietokonetomografialla (CT). Oireet kuten kuume, kivun siirtyminen läheltä napaa alemmaksi oikealle puolelle ja vatsan seinämän jäykkyys ja paineen arkuus voivat herättää epäilyn umpilisäkkeen tulehduksesta.

Tämä on vahvistettava edellä mainituilla kuvantamistutkimuksilla. Jos CT-kuvauksen tulokset ovat normaalit, sairaus todennäköisesti sijaitsee naisten lisääntymiselimissä, paksusuolen alueella tai virtsateissä, ja tällöin on tehtävä tarkempia tutkimuksia ja testejä.

Alavatsan oikeanpuoleisen kivun tulisi ottaa vakavasti, jos se on voimakasta ja liittyy seuraaviin oireisiin:

 • Kuume, rintakipu tai voimakas huimauksen tunne
 • Voimakas oksentelu heti syömisen jälkeen
 • Hengitysvaikeudet
 • Epäsäännöllinen syke
 • Tummat tai mustat ulosteet
 • Veren oksentaminen
 • Lievä kipu, joka jatkuu yli kahden päivän
 • Kivun voimistuminen tai selittämätön painonpudotus
 • Kipu turvotuksen kanssa yli kahden päivän ajan tai ripuli yli viiden päivän ajan
 • Kipu kuumeen tai virtsaoireiden kanssa
Katso lisää  Paineen tunne rinnassa makuulla

On tärkeää tietää umpilisäkkeen tulehdus yhtenä yleisimmistä oikean alavatsan kivun syistä.

Mikä on umpilisäkkeen tulehdus?

Liitekipu on umpilisäkkeen tulehdus. Umpilisäke on sormenmuotoinen pussi, joka työntyy paksusuolen alapuolelle oikealle puolelle vatsan alueella.

Umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa kipua alavatsan oikealla puolella. Useimmissa tapauksissa kipu alkaa navan seudulta ja siirtyy sitten. Tulehduksen pahentuessa umpilisäkekipu yleensä voimistuu ja muuttuu lopulta vakavaksi.

Vaikka kuka tahansa voi sairastua umpilisäketulehdukseen, se ilmenee yleisimmin 10–30-vuotiailla ihmisillä. Umpilisäketulehduksen hoito koostuu yleensä antibiooteista ja umpilisäkkeen poistoleikkauksesta.

Umpilisäkkeen tulehduksen aiheuttajat

Umpilisäkkeen limakalvon tukkeutuminen on todennäköinen umpilisäketulehduksen syy. Tämä tukos voi aiheuttaa infektion. Bakteerit lisääntyvät nopeasti, mikä saa umpilisäkkeen tulehtumaan, turpoamaan ja täyttyvän märkivästä eritteestä. Jos tulehdusta ei hoideta välittömästi, umpilisäke voi puhjeta.

Milloin oikean alavatsan kivusta tulisi olla huolissaan?

Umpilisäketulehdus on lääketieteellinen hätätapaus. Tyypillisiä oireita ovat tylsä kipu lähellä navan aluetta, joka muuttuu voimakkaaksi, ruokahaluttomuus, ummetus tai ripuli kaasun kanssa, kyvyttömyys päästää kaasua, pahoinvointi tai oksentelu ja kuume.

Muita oireita voi ilmetä, kuten kivulias virtsaaminen ja tunne siitä, että ulostamalla olisi helpotusta epämukavuuteen ja kipuun. Umpilisäketulehdusta voidaan erehtyä muista tiloista, kuten kaasukivuista.

Kuitenkin umpilisäketulehdusta voidaan epäillä, jos kipu alkaa läheltä napaa ja siirtyy oikealle alavatsan alueelle, pahenee liikkuessa, kävellessä tai aivastaessa, voimistuu muutamien tuntien aikana, alkaa äkillisesti ja saattaa jopa herättää sinut unesta, jos kipu on ensimmäinen oire, ja jos se on hyvin voimakasta, usein kuvataan kivuksi, jota et ole koskaan aiemmin kokenut.

Jos koet mitään näistä oireista, on tärkeää hakea välittömästi lääkärin apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *