Hiivatulehdus iholla oireet, hoito ja ehkäisy

Hiivatulehduksen oireet iholla

Hiivatulehdus on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa erilaisia oireita iholla. Tämä hiivasienen aiheuttama tulehdus voi kasvaa iholla liiallisena määränä, mikä johtaa kutinaan, punoitukseen, ihottumiin ja haavaumiin. Hiivatulehduksen syyt voivat olla moninaisia, kuten hikoilu, kosteus, hygienian laiminlyönti tai tiettyjen sairauksien seurauksena. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi hiivatulehduksen oireita, riskitekijöitä, hoitoja ja ennen kaikkea ehkäisykeinoja.

Hiivatulehduksen oireet iholla
Hiivatulehduksen oireet iholla

Hiivatulehduksen oireet iholla

Yleisimpiä hiivatulehduksen oireita iholla ovat:

Kutina

Hiivatulehdus iholla voi aiheuttaa voimakasta ja lähes jatkuvaa kutinaa. Kutina voi tuntua pienellä alueella tai levitä laajemmalle alueelle. Kutina on usein voimakkainta yöllä ja voi haitata unen laatua.

Punoitus

Hiivatulehdus iholla voi aiheuttaa punoitusta iholla. Punoittava alue voi olla tarkkarajainen tai se voi levitä laajemmalle alueelle. Punaiset läiskät voivat olla myös koholla iholla.

Ihottuma

Hiivatulehdus iholla voi aiheuttaa erilaisia ihottumia, kuten punaisia läikkiä, papuloita tai vesikelloja. Ihottuma voi olla kuiva tai se voi vetistää. Ihottumaa esiintyy yleisimmin taivealueilla, kuten kainaloissa, nivusissa, rintojen alla ja varpaiden välissä.

Haavaumat

Hiivatulehdus iholla voi aiheuttaa haavaumia iholle. Haavaumat voivat olla pieniä tai suuria ja ne voivat olla kivuliaita.

Hiivatulehdus voi esiintyä iholla missä tahansa, mutta se on yleisimmin taivealueilla. Hiivatulehdus voi esiintyä myös esimerkiksi suussa, kynsillä tai peniksen päässä.

Hiivatulehduksen riskitekijät

Vaikka hiivatulehdus voi esiintyä kenellä tahansa, on joitakin riskitekijöitä, jotka lisäävät sen esiintymisen todennäköisyyttä.

Hikoilu

Hikoilu luo lämpimän ja kostean ympäristön, joka on suotuisa hiivasienen kasvulle. Erityisesti hikoilu taivealueilla, kuten kainaloissa, nivusissa ja varpaiden välissä, voi lisätä hiivatulehduksen riskiä.

Kosteus

Kosteus iholla luo myös suotuisan ympäristön hiivasienen kasvulle. Esimerkiksi pitkään jatkuva kosteus alusvaatteissa tai märkien vaatteiden käyttö voi lisätä hiivatulehduksen riskiä.

Katso lisää  Raudanpuute iho oireet

Hygienian laiminlyönti

Huono hygienia ja puutteellinen peseytyminen voivat johtaa hiivasienen kasvuun iholla. Erityisesti taivealueiden huolellinen puhdistaminen on tärkeää hiivatulehduksen ehkäisyssä.

Diabetes

Diabetes lisää hiivatulehduksen riskiä, koska korkea verensokeri voi edistää hiivasienen kasvua.

Heikentynyt immuunijärjestelmä

Heikentynyt immuunijärjestelmä voi lisätä hiivatulehduksen riskiä.

Antibioottikuuri

Antibioottikuuri voi tuhota suoliston hyviä bakteereita, mikä voi johtaa hiivasienen liikakasvuun suolistossa ja iholla. Siksi on tärkeää varoa antibioottikuurin käyttöä tarpeettomasti.

E-pillerit

E-pillerit voivat muuttaa emättimen pH-arvoa, mikä voi altistaa hiivatulehdukselle. Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttöä kannattaa arvioida yhdessä lääkärin kanssa, jos hiivatulehdukset ovat toistuvia.

Raskaus

Raskaus lisää hiivatulehduksen riskiä, sillä hormonitoiminta voi vaikuttaa emättimen pH-tasapainoon. Raskaana olevan naisen onkin erityisen tärkeää huolehtia hygieniasta ja pyytää tarvittaessa apua lääkäriltä.

Hiivatulehduksen hoito

Useimmiten hiivatulehdus iholla voidaan hoitaa itsehoitolääkkeillä, kuten paikallisesti käytettävällä voiteella, puikoilla tai emätintableteilla. Jos itsehoito ei auta tai oireet ovat vaikeita, on hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Lääkäri voi määrätä potilaalle reseptillä saatavia lääkkeitä, kuten suun kautta otettavaa flukonatsolia. Flukonatsolia voidaan käyttää myös estämään hiivatulehduksia, jos niitä esiintyy usein.

Hiivatulehduksen ehkäisy

Hiivatulehduksen ehkäisyyn on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta ja ihon kuivana ja puhtaana pysymisestä. Erityisesti taivealueet on tärkeää kuivata huolellisesti peseytymisen jälkeen, ja vaatteiden materiaali kannattaa valita hengittävistä vaihtoehdoista.

Jos olet riskiryhmässä hiivatulehduksen suhteen, on tärkeää olla erityisen tarkkana hygienian kanssa. Jos sinulla on esimerkiksi diabetes tai heikentynyt immuunijärjestelmä, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa ja pyrkiä hoitamaan nämä sairaudet mahdollisimman hyvin.

Yhteenveto

Hiivatulehdus iholla voi aiheuttaa kutinaa, punoitusta, ihottumia ja haavaumia. Riskitekijöitä ovat muun muassa hikoilu, kosteus, huono hygienia, diabetes ja heikentynyt immuunijärjestelmä. Itsehoitolääkkeet auttavat yleensä lieviin tapauksiin, mutta vaikeammissa tilanteissa on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Hiivatulehduksen ehkäisyssä on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta ja ihon kuivana pysymisestä.

Katso lisää  Paineen tunne rinnassa makuulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *