Haimasyöpä loppuvaiheen oireet

Haimasyöpä loppuvaiheen oireet

Haimasyöpä voi olla vaikea havaita alussa sen epämääräisten oireiden vuoksi. Valitettavasti potilaat kokevat loppuvaiheessaan stressaavia oireita, mikäli tautia ei hoideta tehokkaasti. Mikäli olet perhehoitaja henkilölle, jolla on haimasyöpä, on tärkeää tunnistaa loppuvaiheen merkkejä. Kykysi tunnistaa nämä merkit voi auttaa rakastamaasi ihmistä kommunikoimaan tehokkaasti potilaan lääkärin tai hoitokodin kanssa.

Haimasyöpä loppuvaiheen oireet
Haimasyöpä loppuvaiheen oireet

Mikä on haimasyöpä?

Haimasyöpä on tila, jossa pahanlaatuiset (syöpäsoluiksi muuttuneet) solut kasvavat, jakautuvat ja leviävät haimassa. Haima on 6 tuuman mittainen, sienimäinen, putkimainen elin vatsaontelon takaosassa, mahalaukun takana. Haimalla on kaksi päätehtävää kehossa: se tuottaa ruoansulatusnesteitä (entsyymejä), jotka auttavat ruoan hajottamisessa, ja se tuottaa hormoneja – mukaan lukien insuliinia – jotka kontrolloivat elimistön sokerin ja tärkkelyksen käyttöä.

Alla on joitakin yleisimpiä haimasyövän loppuvaiheen merkkejä. Kaikki tai vain osa näistä merkeistä voi ilmetä loppuvaiheessa. Mikäli läheisesi kokee joitakin seuraavista oireista, suosittelemme ottamaan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Usein tapahtuva nukkuminen

Haimasyöpää sairastava potilas on loppuvaiheessaan, kun hän viettää suurimman osan ajastaan nukkuen. Hän saattaa myös vaipua tajuttomuuteen ja heräillä välillä. Muista, että vaikka potilas nukkuu, hän saattaa silti kuulla sinua, kun puhut hänelle. Voit lohduttaa heitä sanoilla ja pitää heidän kättään auttaaksesi heitä rauhoittumaan ja hyväksymään paremmin tulevan kohtalonsa.

Ihon värinmuutokset ja kylmyys

Rakkaasi iho muuttuu kalpeaksi ja saa harmaan tai sinisen sävyn. Heidän ihonsa tuntuu myös kylmemmältä koskettaessa, joten sinun tulee kääriä heidät useammilla vaatekerroksilla tai peitoilla ja vuodevaatteilla pitääksesi heidät lämpimänä.

Hengityksen muutokset

Odotettavissa on, että läheisesi hengitys hidastuu ja muuttuu matalammaksi heidän viimeisinä päivinään. Tämä johtuu nesteen kertymisestä heidän rintaansa tai kurkkuunsa, mikä tekee heidän hengityksestään äänekästä. Älä huoli, tämä ei ole epämukavaa potilaalle, eivätkä he välttämättä edes ole tietoisia tästä tapahtumasta. Lääkärisi tai hoitokotitiimisi määräämät lääkkeet voivat auttaa vähentämään näitä ääniä.

Katso lisää  Lonkan limapussin tulehdus: Oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Hämmentyneisyys tai levottomuus

Yksi haimasyövän loppuvaiheen hankalimmista oireista on nähdä ystäväsi tai perheenjäsenesi levottomana ja hämmentyneenä siitä, kuka ja missä he ovat. Auta heitä rauhoittumaan muistuttamalla lempeästi, kuka olet ja mitä tapahtuu.

Verenvuoto

Tämä oire on harvinainen, mutta se voi olla pelottavaa, jos et ole tietoinen, että se voi olla odotettavissa joillakin loppuvaiheen potilailla. Haiman ympärillä voi esiintyä sisäistä verenvuotoa, ja potilas voi oksentaa verta. lohduta lempeästi läheistäsi ja ota yhteyttä hoitokotitiimiisi.

Keltaisuus

Elimistössäsi oleva bilirubiini-niminen aine löytyy kellertävästä sappinesteestä, joka on maksassa. Neste kulkeutuu putkea pitkin, jota kutsutaan sappitiehyeksi. Jos kasvain painaa tätä putkea, bilirubiini voi jäädä jumiin. Tällöin ihminen voi saada keltaiset silmät tai ihon. Heillä voi myös olla tummaa virtsaa, vaaleita tai rasvaisia ulosteita ja iho, joka tuntuu kutiavalta.

Sappirakon tai maksan suureneminen

Sappi on myös sappirakossa. Jos se jää jumiin, sappirakko tai maksa voi suurentua.

Vatsa- tai selkäkipu

Joskus kasvaimet painavat muita elimiä tai hermoja. Tämä voi aiheuttaa kipua.

Painon lasku ja heikko ruokahalu

Syöpää sairastavat ihmiset eivät usein tunne nälkää. He saattavat tuntea pahoinvointia eivätkä halua syödä. Jos he eivät syö tarpeeksi, he voivat laihtua.

Pahoinvointi ja oksentelu

Kun kasvain painaa vatsaa, se voi saada henkilön tuntemaan olonsa sairaaksi. He saattavat myös oksentaa.

Diabetes

Haimassa sijaitsevat insuliinia tuottavat solut. Elimistösi tarvitsee insuliinia pitääkseen verensokeritasot normaaleina. Jos syöpä vaurioittaa haimaa, se ei ehkä pysty hallitsemaan verensokeritasoja. Tällöin henkilö voi saada diabeteksen.

Vinkkejä haimasyövän loppuvaiheen oireiden hallintaan

Perhehoitajana voit tehdä paljon auttaaksesi läheistäsi hallitsemaan haimasyövän loppuvaiheen oireita. Esimerkiksi, jos potilas kokee kipua, ahdistuneisuutta tai levottomuutta, voit auttaa antamalla lääkkeitä, jotka voivat lievittää näitä oireita. Voit myös auttaa olemalla läsnä läheisellesi ja olemaan saatavilla, mikäli heillä on kysymyksiä tai haluavat vain jutella. Joskus pelkkä läsnäolosi voi olla riittävää tukemista.

Katso lisää  Pistävä kipu alavatsassa oikealla

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *