Voiko syyhy parantua itsestään? Miten se tarttuu?

Voiko syyhy parantua itsestään? Miten se tarttuu?

Syyhy on ihottuma, ja sen pääasiallinen aiheuttaja on pienet tunneleita kaivavat punkit, jotka tunnetaan nimellä Sarcoptes scabiei. Nämä punkit tekevät tunneleita (kaivoksia) ihosi alle, mikä johtaa punaisiin kyhmyihin. Kun punkit munivat munia ihosi alle, se voi aiheuttaa jatkuvaa kutinaa ja ihottumaa. Tämä on tarttuva ihosairaus, ja siksi sinulla on mahdollisuus saada tämä tila, jos joudut kosketuksiin henkilön kanssa, joka kärsii tästä ongelmasta. Koska syyhy leviää helposti, lääkärisi suosittelee koko perheen hoitamista, jos jollakin teistä on tämä tila.

 Voiko syyhy parantua itsestään? Miten se tarttuu?
Voiko syyhy parantua itsestään? Miten se tarttuu?

Voit saada tämän taudin myös tungostuneissa paikoissa. Eläimet voivat myös saada tartunnan syyhyistä, mutta eläimiin tarttuneet punkit eivät voi selviytyä ihmiskehossa.

Miten syyhy tarttuu?

Se leviää pitkittyneen ihokosketuksen kautta tartunnan saaneen henkilön kanssa. Nopea kätteleminen tai halaus eivät välttämättä levitä syyhyä. Suurin riski saada syyhy on seksikumppaneilta tai perheenjäseniltä. Voit saada tämän tartunnan myös jakamalla vaatteita, vuodevaatteita tai pyyhkeitä tartunnan saaneen henkilön kanssa. Tällainen epäsuora leviäminen tapahtuu kuitenkin vain, jos tartunnan saaneella henkilöllä on rupiaista syyhyä.

Mitkä ovat syyhyn oireet?

Yleisimmät syyhyn oireet ovat:

– Voimakas kutina, joka yleensä pahenee yöllä ja vaikeuttaa nukkumista kunnolla
– Pimples-muotoinen ihottuma kehossa
– Hilseilyä tai rakkuloita
– Haavojen esiintyminen jatkuvan raapimisen seurauksena. Joskus haavoihin voi kehittyä infektio.
– Ihon harmahtavaa väriä olevat ihottumat tai ihonväriset viivat.

Kun ensimmäisen kerran saa syyhytartunnan, voi kestää 4–6 viikkoa ennen kuin iho reagoi ja tunnet syyhyn oireet. Syyhyä sairastavat lapset voivat tulla kiukkuisiksi kutinan vuoksi tai tuntea olonsa väsyneeksi univajeen vuoksi yöllä. Useimmat ihmiset saavat tartunnan, kun punkkeja on 10–15 läsnä.

Voiko syyhy parantua itsestään?

Ei, syyhy ei parane itsestään. Jos et hakeudu syyhyn hoitoon, todennäköisesti tartutat sen muihin, joihin olet kosketuksissa. Lisäksi jatkuva kutina ja raapiminen voivat johtaa bakteeri-infektioon ihollasi.

Katso lisää  Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet

Kuinka voin tietää, onko minulla tai lapsellani syyhyä?

Useimmat syyhytapaukset voidaan diagnosoida tarkkailemalla ihoa, jos siinä on ihottumaa. Tämän taudin varmistamiseksi terveydenhuollon ammattilainen todennäköisesti levittää mineraaliöljyä ihottumaan ja ottaa pienen näytteen ihosta raaputtamalla sitä. Näyte asetetaan sitten mikroskoopin alle punkkien munien tai punkkien tarkistamiseksi.

Näenkö syyhypunkit?

Syyhypunkit ovat liian pieniä (noin 0,3 mm halkaisijaltaan), jotta ne näkyisivät paljaalla silmällä. Ne ovat yleensä kermaisen valkoisia. Voit nähdä nämä punkit vain suurennuslasin tai mikroskoopin avulla.

Kuinka syyhyä hoidetaan?

Voit käyttää syyhyn hoitoon permetriiniä sisältävää voidetta. Voide levitetään koko kehoon pään alapuolelle. Se sisältää kädet, jalat, jalkapohjat ja kämmenet. Jos lapsellasi on syyhy, terveydenhuollon ammattilainen voi levittää voidetta myös päänahkaan. Permetriinivoide jätetään sitten iholle noin 14 tunniksi. Yleensä voidetta käytetään yöllä ja pestään pois aamulla.

Ivermektiini on toinen vaihtoehto syyhyn hoitoon. Näitä pillereitä otetaan yhdellä annoksella, ja sitten toinen annos otetaan kahden viikon kuluttua. Tämä lääke ei kuitenkaan sovellu raskaana oleville tai imettäville äideille. Lisäksi, jos lapsellasi on alle 15 kilogramman paino, sinun ei tulisi käyttää Ivermektiiniä.

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat myös suositella antihistamiineja, joita voi ottaa suun kautta ja levittää voidena. Antihistamiinit ovat lääkkeitä, jotka määrätään allergioiden yhteydessä. Sinun on otettava yhteys lääkäriin ennen kuin otat mitään lääkkeitä syyhyn hoitoon.

Kuinka kauan syyhy kestää?

Asianmukaisen hoidon avulla voit lievittää syyhyoireita, kuten kutinaa ja ihottumaa ja lopulta parantaa infektion. Hoitojakson ensimmäisinä päivinä ihottumasi ja kutinasi voivat pahentua. Neljän viikon kuluttua iho alkaa parantua. Jos iho ei ole parantunut neljän viikon kuluessa, se tarkoittaa, että sinulla on edelleen punkkeja kehossasi. Tässä tilanteessa sinun on otettava yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ja toistettava lääkeannokset, kunnes infektio on täysin parantunut.

Katso lisää  Miksi hammassärky pahenee maatessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *