Ruokatorven syöpä oireet

Ruokatorven syöpä oireet

Ruokatorven syöpä on syöpätyyppi, joka ilmenee ruokatorvessa – pitkässä, ontossa putkessa, joka kulkee kurkustasi vatsaasi. Ruokatorvesi auttaa siirtämään nielaisemasi ruoan kurkustasi vatsaasi sulatettavaksi.

Ruokatorven syöpä oireet
Ruokatorven syöpä oireet

Ruokatorven syöpä alkaa yleensä soluista, jotka vuoraavat ruokatorven sisäpuolta. Se voi esiintyä missä tahansa ruokatorvessa. Miehet saavat ruokatorven syöpää naisia enemmän.

Ruokatorven syöpä on maailmanlaajuisesti kuudenneksi yleisin syöpäkuolemien syy. Sairastuvuus vaihtelee eri maantieteellisillä alueilla. Joissakin alueissa korkeammat ruokatorven syövän esiintymisasteet voivat johtua tupakoinnista, alkoholinkäytöstä, tiettyjen ravitsemustapojen ja liikalihavuuden vaikutuksista.

Ruokatorven syöpä oireet

Ruokatorven syövän merkit ja oireet sisältävät:

 • Nielemisvaikeudet (dysfagia)
 • Painon lasku ilman yrittämistä
 • Rintakipu, paine tai polttelu
 • Huonontunut ruoansulatus tai närästys
 • Yskä tai käheys

Varhainen ruokatorven syöpä ei yleensä aiheuta merkkejä tai oireita.

Milloin hakeutua lääkäriin

Varaa aika lääkärille, jos sinulla on jatkuvia merkkejä ja oireita, jotka huolestuttavat sinua.

Jos sinulle on diagnosoitu Barrettin ruokatorvi, kroonisen närästyksen aiheuttama ennakoiva tila, riskisi sairastua ruokatorven syöpään on suurempi. Kysy lääkäriltäsi, mitä merkkejä ja oireita tulisi seurata, jotka voivat viitata tilanteesi huononemiseen.

Ruokatorven syövän seulonta saattaa olla vaihtoehto Barrettin ruokatorven omaaville henkilöille. Jos sinulla on Barrettin ruokatorvi, keskustele lääkärisi kanssa seulonnan hyödyistä ja haitoista.

Syyt

Ei ole täysin selvää, mikä aiheuttaa ruokatorven syöpää.

Ruokatorven syöpä syntyy, kun ruokatorven soluissa tapahtuu muutoksia (mutaatioita) niiden DNA:ssa. Muutokset saavat solut kasvamaan ja jakautumaan hallitsemattomasti. Kertyneet epänormaalit solut muodostavat kasvaimen ruokatorveen, joka voi kasvaa ja tunkeutua lähellä oleviin rakenteisiin sekä levitä muihin kehon osiin.

Ruokatorven syövän tyypit

Ruokatorven syöpä jaetaan sen mukaan, millaiset solut ovat osallisina. Sinun syövän tyyppisi auttaa määrittämään hoitovaihtoehdot. Ruokatorven syövän tyyppejä ovat:

Adenokarsinooma. Adenokarsinooma alkaa limaa erittävien rauhasten soluista ruokatorvessa. Adenokarsinooma esiintyy useimmiten ruokatorven alaosassa. Se on yleisin ruokatorven syöpämuoto Yhdysvalloissa ja se vaikuttaa pääasiassa valkoisiin miehiin.

Katso lisää  Valkoiset peitteet nielussa

Lamekasvainsolukarsinooma. Lamekasvainsolut ovat litteitä, ohuita soluja, jotka vuoraavat ruokatorven pinnan. Lamekasvainsolukarsinooma esiintyy useimmiten ruokatorven ylä- ja keskiosissa. Se on yleisin ruokatorven syöpämuoto maailmanlaajuisesti.

Muita harvinaisia tyyppejä. Joitakin harvinaisia ruokatorven syöpämuotoja ovat pienisolukarsinooma, sarkooma, lymfooma, melanooma ja korionkarsinooma.

Riskitekijät

Ajatellaan, että ruokatorven krooninen ärsytys voi edistää muutoksia, jotka aiheuttavat ruokatorven syöpää. Tekijät, jotka aiheuttavat ärsytystä ruokatorven soluissa ja lisäävät ruokatorven syövän riskiä, sisältävät:

 • Gastroesofageaalinen refluksitauti (GERD)
 • Tupakointi
 • Esimerkiksi Barrettin ruokatorven esiasteiset muutokset
 • Liikalihavuus
 • Alkoholin käyttö
 • Sappirefluksi
 • Nielemisvaikeudet, johtuen ruokatorven sulkijalihaksen rentoutumattomuudesta (akalasia)
 • Säännöllinen tapa juoda hyvin kuumia nesteitä
 • Riittämätön määrä hedelmiä ja vihanneksia ruokavaliossa
 • Rintakehän tai ylävatsan sädehoito

Ennaltaehkäisy

Voit ryhtyä toimenpiteisiin vähentääksesi ruokatorven syövän riskiä. Esimerkiksi:

Lopeta tupakointi. Jos tupakoit, keskustele lääkärisi kanssa lopettamisstrategioista. Lopettamiseen on saatavilla lääkkeitä ja neuvontaa. Jos et käytä tupakkaa, älä aloita.

Juo alkoholia kohtuudella tai vältä kokonaan. Jos päätät juoda alkoholia, tee se kohtuudella. Terveille aikuisille tämä tarkoittaa enintään yhtä annosta päivässä naisille ja enintään kahta annosta päivässä miehille.

Syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Lisää värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia ruokavalioosi.

Pidä terveellinen paino. Jos olet ylipainoinen tai lihava, keskustele lääkärisi kanssa painonpudotusstrategioista. Tavoittele hitaasti ja tasaisesti tapahtuvaa painonpudotusta, noin 1 tai 2 kiloa viikossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *