Mistä tietää että flunssa on paranemassa?

Mistä tietää että flunssa on paranemassa?

Flunssan kesto voi vaihdella. Oireet yleensä ilmenevät muutaman päivän kuluessa tartunnasta. Ne yleensä ovat pahimmillaan päivien 2 ja 4 välillä, ja useimmat ihmiset voivat paremmin 5-7 päivän kuluttua. Kuitenkin oireet voivat kestää pidempään. Yskä voi jatkua useita viikkoja.

Mistä tietää että flunssa on paranemassa?
Mistä tietää että flunssa on paranemassa?

Flunssa on viruksen aiheuttama sairaus. Se on tarttuva ja voi helposti levitä ihmisestä toiseen. Useimmissa tapauksissa flunssa ei ole vakava huolenaihe. Siitä huolimatta on tärkeää olla varovainen ja toteuttaa ehkäiseviä toimenpiteitä suojellaksesi itseäsi virukselta, erityisesti kylmän ja flunssan kauden aikana. Aloita hankkimalla flunssarokote auttaaksesi vähentämään flunssan saamisen riskiä. Toinen helppo tapa: pese kätesi usein. Saippuan ja kuuman veden käyttäminen on yksinkertainen ja edullinen tapa estää flunssaviruksen leviäminen.

Mitkä ovat joitain yleisiä flunssan oireita?

Vaikka olisit aiemmin sairastanut flunssan, flunssan oireiden tunnistaminen ei aina ole helppoa. Flunssa ja vilustuminen voivat ilmetä samankaltaisina. Sekä vilustumisen että flunssan yhteydessä voi esiintyä yskää, nenän tukkoisuutta ja kurkkukipua. Kuitenkin vilustumisen oireet ovat yleensä lievempiä kuin flunssan oireet ja niiden alkaminen on vähitellen. Lisäksi flunssan yhteydessä kuume on yleensä läsnä, kun taas vilustumisen yhteydessä kuume on harvinainen.

Tässä on joitain muita flunssan oireita:

  • Vilunväristykset
  • Kurkkukipu
  • Nenän tai sivuonteloiden tukkoisuus
  • Lihas- ja nivelkipu
  • Päänsärky
  • Väsymys

Kuinka kauan flunssa kestää?

Niille, jotka eivät saa vakavia flunssan komplikaatioita, oireet kestävät yleensä 3–7 päivää. Jotkut saattavat huomata, että oireet paranevat ja sitten pahenevat uudelleen tai että ne ovat pahempia tiettyinä päivän aikoina, kuten aamuisin.

Vaikka kuume ja vakavimmat oireet yleensä helpottavat viikon sisällä, jotkut saattavat tuntea itsensä vähäenergisiksi jopa 2 viikon ajan, ja yskä saattaa jatkua jopa 8 viikkoa.

Flunssarokote vähentää flunssan saamisen riskiä, mutta ei poista sitä kokonaan. Kuitenkin ne, jotka saavat flunssan rokotuksen jälkeen, saavat yleensä lievemmät oireet, jotka kestävät lyhyemmän aikaa.

Katso lisää  Kynsivallin tulehdus hoito - Vinkit ja keinot

Viruslääkkeet, kuten oseltamiviiri (Tamiflu), voivat myös lyhentää flunssan kestoa ja vähentää vakavien komplikaatioiden riskiä.

Vastasyntyneet ja hyvin pienet lapset, vanhemmat aikuiset ja hengityselinsairauksista kärsivät saattavat kärsiä pidempään kestävistä oireista. Nämä henkilöt ovat myös alttiimpia vakaville flunssan komplikaatioille, kuten keuhkokuumeelle ja hengitysvaikeuksille.

Flunssan toipumisaikataulu

Yleisesti ottaen flunssan oireet ilmenevät yhdestä neljään päivää virusaltistumisen jälkeen ja kestävät noin viisi seitsemään päivää. Oireiden kesto voi vaihdella henkilöstä riippuen. Tässä on yleiskatsaus flunssan toipumisen vaiheista:

  • Päivä 0: Virus tarttuu. Mitään oireita ei vielä ole ilmennyt. Tässä vaiheessa voit olla tartuttava tai et.
  • Päivät 1-4: Flunssan oireet alkavat näkyä. Kuten edellä mainittiin, flunssan oireiden alkaminen on vähemmän vähittäistä kuin vilustumisen. Ole tarkkana kuumeesta, väsymyksestä, vilunväristyksistä ja muista flunssan oireista. Olet tartuttavin tässä vaiheessa aikataulua.
  • Päivät 5-7: Flunssan oireet alkavat vähentyä. Vaikka tunnetkin olosi paremmaksi, saatat silti kokea väsymystä.
  • Päivä 8 ja sen jälkeen: Oireet ovat hävinneet tai jatkavat paranemistaan. Saatat silti tuntea itsesi väsyneeksi vielä muutaman viikon ajan.

Muista, että tämä flunssan toipumisaikataulu on vain karkea opas flunssan oireisiin. Jokainen henkilö kokee oireet eri tavalla. Kuitenkin, jos huomaat vahvoja ja pysyviä flunssan oireita, jotka kestävät yli viikon, sinun tulisi hakeutua lääkärin hoitoon.

Flunssan toipumisvinkit

Toipuminen voi tuntua pitkältä prosessilta, mutta yritä olla kärsivällinen. Sillä välin tässä muutamia vinkkejä auttamaan sinua eri vaiheissa flunssan toipumista:

– Juo tarpeeksi vettä.
– Huolehdi riittävästä levosta.
– Syö terveellisesti.
– Pese kätesi usein.
– Käytä kostutinta.
– Ota höyryinen suihku.
– Nosta päätäsi yöllä auttaaksesi sinua lepäämään.
– Käytä tarvittaessa käsikauppalääkkeitä oireiden lievittämiseksi.
– Pysy kotona kunnes olet parempi.

Nyt kun olet tutustunut eri vaiheisiin flunssan toipumisessa, voit olla luottavainen ottaessasi tarvittavat askeleet tukeaksesi toipumistasi. Muista, että ennaltaehkäisy on tehokkain keino taistella flunssaa vastaan – ota flunssarokote vähentääksesi flunssan saamisen riskiä alun perin.

Katso lisää  Hoitamaton veritulppa jalassa: Ymmärrä vaarat ja hanki apua ajoissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *