Nestettä keuhkoissa oireet, syyt ja hoito

Nestettä keuhkoissa oireet

Nestettä keuhkoissa voi kertyä monesta eri syystä. Yleisin syy on sydämen vajaatoiminta, mutta nestettä keuhkoihin voi kertyä myös esimerkiksi keuhkopussin tulehduksen, syövän tai munuaisten vajaatoiminnan seurauksena. Nestettä keuhkoissa voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta yleisin oire on hengenahdistus.

Nestettä keuhkoissa oireet
Nestettä keuhkoissa oireet

Hengenahdistus voi olla lievää tai vaikeaa, ja se voi tuntua jo levossa tai vasta rasituksen yhteydessä. Nestettä keuhkoissa voi aiheuttaa myös muita oireita, kuten rintakipua, yskää, kuumetta, väsymystä, nilkkojen ja jalkaterien turvotusta sekä ruokahaluttomuutta. Jos epäilet, että sinulla on nestettä keuhkoissa, on tärkeää hakeutua lääkäriin tutkimuksiin.

Sydämen vajaatoiminta

Syyt ja oireet

Sydämen vajaatoiminta on yleisin syy nesteen kertymiseen keuhkoihin. Sydämen vajaatoiminnassa sydän ei pysty pumppaamaan verta yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Tämä johtuu yleensä siitä, että sydämen lihakset ovat heikentyneet tai vaurioituneet.

Sydämen vajaatoiminnan oireita voivat olla hengenahdistus, väsymys, turvotus, rintakipu ja sydämen lyöntien epäsäännöllisyys. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja ne voivat olla lieviä tai vakavia.

Hoito

Sydämen vajaatoimintaa hoidetaan usein lääkkeillä. Lääkkeet auttavat parantamaan sydämen toimintaa ja vähentämään nesteen kertymistä keuhkoihin. Tärkeimmät sydämen vajaatoimintaa hoitavat lääkkeet ovat ACE:n estäjät, beetasalpaajat, diureetit ja digoksiini.

ACE:n estäjät laajentavat verisuonia ja alentavat verenpainetta. Beetablockaajat hidastavat sydämen sykettä ja vähentävät sen kuormitusta. Diureetit poistavat ylimääräistä nestettä kehosta ja auttavat vähentämään turvotusta. Digoksiini vahvistaa sydämen supistusvoimaa ja helpottaa hengenahdistusta.

Keuhkopussin tulehdus

Syyt ja oireet

Keuhkopussin tulehdus voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin. Keuhkopussi on kaksi ohutta kalvoa, jotka peittävät keuhkot ja rintakehän sisäpinnan. Tulehdus voi aiheuttaa nestettä kertymistä keuhkopussiin, mikä taas voi johtaa nesteen kertymiseen keuhkoihin.

Keuhkopussin tulehduksen oireita voivat olla kipu rintakehässä, yskä, kuume ja hengitysvaikeudet. Oireet voivat olla lieviä tai vakavia ja ne voivat kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Katso lisää  Normaali verenpaine 70 vuotiaalla

Hoito

Keuhkopussin tulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla. Antibiootit auttavat poistamaan tulehduksen ja estämään nesteen kertymistä keuhkoihin. Lääkäri voi myös määrätä kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä, jotka voivat auttaa lievittämään oireita.

Jos nestettä on kertynyt paljon keuhkopussiin, voidaan se poistaa pleurapunktiolla. Pleurapunktio on toimenpide, jossa keuhkopussin onteloon työnnetään neula ja sen avulla poistetaan ylimääräinen neste. Toimenpide suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja se on melko turvallinen.

Syöpä

Syyt ja oireet

Syöpä voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin. Syövän aiheuttama nesteen kertyminen johtuu yleensä siitä, että kasvain painaa verisuonia ja vaikeuttaa laskimoveren palautumista sydämeen. Tämä voi johtaa nesteiden kertymiseen keuhkoihin ja muihin elimiin.

Syövän aiheuttama nesteen kertyminen keuhkoihin voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, rintakipua, yskää ja väsymystä. Oireet voivat olla lieviä tai vakavia ja ne voivat kestää useita viikkoja tai kuukausia.

Hoito

Syöpää hoidetaan erilaisilla hoitomuodoilla, kuten leikkauksella, sädehoidolla ja solunsalpaajilla. Hoidon valinta riippuu syövän tyypistä, levinneisyydestä ja potilaan yleiskunnosta.

Jos nestettä on kertynyt paljon keuhkoihin, voidaan sitä poistaa pleurapunktiolla tai asentaa dreeni (putki), joka auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä. Dreeni jätetään yleensä paikoilleen muutaman päivän ajaksi ja se poistetaan sen jälkeen.

Munuaisten vajaatoiminta

Syyt ja oireet

Munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin. Munuaiset ovat tärkeä elin, jonka tehtävänä on poistaa ylimääräinen neste ja kuona-aineet elimistöstä. Jos munuaiset eivät toimi kunnolla, nesteitä voi kertyä keuhkoihin ja muihin elimiin.

Munuaisten vajaatoiminnan oireita voivat olla hengenahdistus, turvotus, pahoinvointi, väsymys ja kutina. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja ne voivat olla lieviä tai vakavia.

Hoito

Munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan yleensä lääkehoidolla ja ruokavaliomuutoksilla. Lääkkeet voivat auttaa parantamaan munuaisten toimintaa ja vähentämään nesteiden kertymistä kehoon. Ruokavaliomuutokset voivat auttaa vähentämään turvotusta ja parantamaan yleistä terveydentilaa.

Katso lisää  Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta

Jos nestettä on kertynyt paljon keuhkoihin, voidaan sitä poistaa pleurapunktiolla tai dreenillä. Dreeni jätetään paikoilleen muutaman päivän ajaksi ja se poistetaan sen jälkeen.

Keuhkovaurio

Syyt ja oireet

Keuhkovaurio voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin. Vaurio voi johtua esimerkiksi keuhkokuumeesta, keuhkoveritulpasta tai keuhkokuolleisuudesta. Keuhkovaurion oireita voivat olla hengenahdistus, rintakipu, yskäja kuume. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja ne voivat olla lieviä tai vakavia.

Hoito

Keuhkovaurioita hoidetaan yleensä lääkityksellä ja hengitysharjoituksilla. Lääkkeet voivat auttaa vähentämään tulehdusta keuhkoissa ja estämään nesteen kertymistä. Hengitysharjoitukset, kuten syvähengitys ja yskiminen, voivat auttaa poistamaan ylimääräistä nestettä keuhkoista.

Jos nestettä on kertynyt paljon keuhkoihin, voidaan sitä poistaa pleurapunktiolla tai dreenillä. Dreeni jätetään yleensä paikoilleen muutaman päivän ajaksi ja se poistetaan sen jälkeen.

Ehkäisy

Nesteen kertyminen keuhkoihin voi joskus johtua perinnöllisistä tekijöistä tai sairauksista, joita ei voida ehkäistä. Usein nesteen kertymisen riskiä voidaan kuitenkin pienentää monin keinoin.

Tärkeimmät keuhkojen terveyttä edistävät keinot ovat terveellinen ruokavalio, liikunta, tupakoimattomuus, alkoholin kohtuukäyttö ja stressinhallinta. On myös tärkeää seurata omaa terveyttään säännöllisesti ja hakea apua, jos huomaa oireita, jotka viittaavat nesteen kertymiseen keuhkoihin.

Johtopäätös

Nesteen kertyminen keuhkoihin voi aiheuttaa monia erilaisia oireita ja se voi johtua useista eri syistä. Yleisin syy on sydämen vajaatoiminta, mutta nestettä keuhkoihin voi kertyä myös esimerkiksi keuhkopussin tulehduksen, syövän tai munuaisten vajaatoiminnan seurauksena.

On tärkeää hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jos epäilee nesteen kertymistä keuhkoihin. Lääkäri tekee perusteellisen tutkimuksen ja tarvittavat lisätutkimukset, jotka auttavat löytämään nesteen kertymisen syyn.

Nesteen kertymistä keuhkoihin voidaan hoitaa useilla eri tavoilla, riippuen syystä ja oireiden vakavuudesta. Hoitokeinot voivat sisältää lääkitystä, dreenin asentamista tai pleurapunktiota.

Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä ehkäisemään nesteen kertymistä keuhkoihin terveellisillä elämäntavoilla ja säännöllisellä terveyden seurannalla. Tällä tavoin voidaan edistää keuhkojen terveyttä ja välttää monia keuhkosairauksia.

Katso lisää  Voiko syyhy parantua itsestään? Miten se tarttuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *