Kaulavaltimon ahtauma oireet

Kaulavaltimon ahtauma oireet

Mikä on kaulavaltimon ahtauma?

Kaulavaltimon ahtauma on tila, joka johtuu kaulavaltimoiden tukkeutumisesta tai ahtautumisesta.

Kaulavaltimot ovat tärkeitä verisuonia, jotka toimittavat verta aivoillesi. Sinulla on kaksi kaulavaltimoa, toinen kummallakin puolella kaulaa.

Kaulavaltimon ahtauma aiheuttaa jopa kolmasosan kaikista aivohalvauksista. Aivohalvaus tapahtuu, kun jokin estää veren virtauksen aivoihin aiheuttaen aivovaurion. Kaulavaltimon ahtauman hoito voi merkittävästi vähentää tätä riskiä.

Kaulavaltimon ahtauma oireet
Kaulavaltimon ahtauma oireet

Kaulavaltimotaudin syyt ja riskitekijät

Kaularangan valtimoiden ahtauman syyt ja riskitekijät ovat samankaltaisia kuin muiden valtimoiden sairaudet. Tila voi kehittyä ateroskleroosista eli valtimoiden kovettumisesta, joka johtuu rasvapitoisten plakkien kertymisestä.

Plakki voi ajan myötä puristaa valtimon suljetuksi, vähentäen veren virtausta. Tai veritulppa voi yhtäkkiä muodostua tukkien osittain tai kokonaan verenvirtauksen aivoihin. Jos tulppa sulkee valtimon kokonaan, voi syntyä aivohalvaus.

Kaularangan valtimon ahtauman riskitekijöitä ovat:

 • Diabetes mellitus
 • Perinnöllinen alttius aivohalvaukselle
 • Korkea verenpaine, korkea kolesteroli tai korkeat triglyseridit
 • Ikääntyminen, etenkin miehillä
 • Tupakointi tai alkoholin ja huumausaineiden käyttö
 • Trauma kaulalle

Kaulavaltimon ahtauma oireet

Monilla ihmisillä ei ole oireita kaularangan valtimon ahtaumasta varhaisessa vaiheessa. Lääkäri saattaa huomata epätavallisen äänen, nimeltään bruit, kuunnellessaan pulssiasi.

Tilan edetessä yleisin ensimmäinen merkki kaularangan valtimon ahtaumasta voi olla ohimenevä iskeeminen kohtaus (TIA), jota kutsutaan myös mini-aivohalvaukseksi. Joillekin ihmisille aivohalvaus voi olla ensimmäinen merkki ongelmasta.

Jos epäilet, että sinulla tai jollain toisella on aivohalvaus tai TIA, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon. Nopea hoito voi merkittävästi vähentää pitkäaikaisten vaurioiden mahdollisuutta.

Aivohalvauksen ja TIA:n oireita ovat:

 • Sumea näkö tai näköhäiriöt
 • Sekavuutta
 • Muistin menetys
 • Puutuminen tai heikkous kehon osassa tai kehon toisella puolella
 • Ongelmat ajattelussa, päättelyssä, muistissa ja puheessa

Kaulavaltimotaudin diagnosointi

Kaulavaltimon ahtauman diagnosointiin tehdään fyysinen tutkimus. Tarkkailemme erityisesti kaulasi verenvirtausta bruitin kuulemiseksi. Lääkäri saattaa myös ohjata sinut neurologin luokse, joka voi tarkistaa aivohalvauksen tai TIA:n merkit.

Katso lisää  Munuaisaltaan tulehdus oireet

Yleiskunnon ja kaulavaltimon ahtauman todennäköisyyden arvioimiseksi saatamme tilata verikokeita tarkistaaksemme verensokerin, kolesterolin ja triglyseriditason.

Lääkäri voi myös tilata kuvantamistestejä aivojen ja kaulan verisuonien tutkimiseksi. Suoritamme useimmat näistä testeistä maineikkaissa verisuonitutkimuksen ja diagnoosin laboratorioissamme. Testeihisi saattavat kuulua:

 • Aivojen angiografia: Kartoittaa aivojesi verisuonet
 • CT-angiografia (CTA): Käyttää kontrastiainetta (väriainetta) ja sarjan röntgenkuvia näyttääkseen yksityiskohtaiset kuvat verisuonista
 • MR-angiografia (MRA): Käyttää voimakasta magneettikenttää selkeiden kuvien näyttämiseksi kaularangan valtimon ahtaumasta
 • Kaulavaltimoiden ultraääni (kaulavaltimon kaksoistutkimus ultraääni): Tarkistaa, kuinka veresi virtaa kaulavaltimon läpi

Onko kaulavaltimon ahtauma parannettavissa?

Kaulavaltimon ahtauman hoitoon kuuluu kaulavaltimon tukkeumien poistaminen, jotta aivohalvauksen aiheuttavien veritulppien riski vähenisi. Pennin verisuonikirurgian ja endovaskulaarisen hoidon ohjelma tarjoaa kaikki saatavilla olevat hoidot kaulavaltimon ahtaumaan.

Kaulavaltimon ahtauman hoito voi sisältää:

 • Verenohennuslääkkeet: Lääkkeet, kuten aspiriini, klopidogreeli (Plavix), dabigatraani (Pradaxa) tai varfariini (Coumadin), auttavat veren virtausta helpommin ja vähentävät hyytymisriskiä.
 • Kaulavaltimon endarterektomia: Perinteinen hoito kaulavaltimon ahtaumaan, endarterektomia on edelleen kulta-standardi kaulavaltimon puhdistamisessa. Pennin kirurgit ovat asiantuntijoita suorittamaan kaulavaltimon endarterektomiaa.
 • Kaulavaltimon pallolaajennus ja stenttaus: Kumpaakin tyyppiä käyttäen valtimon puhdistamiseen, tarjoamme asiantuntemusta valtimon stenttauksessa. Kaulavaltimon stentti on pieni verkkoletku. Stentti jää valtimoon pitämään sen auki, mahdollistaen terveen verenvirtauksen.
 • Transkaulaalinen valtimon uudelleenverenkierto (TCAR): TCAR on vähän invasiivinen toimenpide palauttaakseen verenvirtauksen kaulavaltimoon ilman viiltoa ja vähäisellä toipumisajalla. Tämä kehittynyt vaihtoehto on saatavilla niille, jotka eivät sovellu avoleikkaukseen riskikriteeriensä vuoksi. Pennissä voimme tarjota TCAR:ia useimmille kaulavaltimon ahtaumasta kärsiville ihmisille.

Näiden hoitovaihtoehtojen avulla pyritään vähentämään kaulavaltimon ahtauman aiheuttamien vakavien komplikaatioiden riskiä ja parantamaan potilaan elämänlaatua. On tärkeää, että potilaat saavat asianmukaista hoitoa ja seurantaa kaulavaltimon ahtaumaan liittyen vähentääkseen mahdollisia riskejä ja komplikaatioita.

Jos epäilet kärsiväsi kaulavaltimon ahtauman oireista tai tarvitset lisätietoja tästä tilasta, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon ja saada asianmukaista diagnoosia ja hoitoa.

Katso lisää  Raudanpuute iho oireet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *