Melanooma kynnen alla oireet, diagnoosi ja hoito

Melanooma kynnen alla oireet

Melanooma on ihosyövistä vakavin, ja se voi esiintyä myös kynnen alla. Vaikka kynnenalainen melanooma on suhteellisen harvinainen, sen varhainen havaitseminen on tärkeää, sillä myöhäisessä vaiheessa todettuna se voi olla hengenvaarallinen. Tämän artikkelin tarkoituksena on käsitellä kynnenalaisen melanooman oireita, diagnoosia ja hoitovaihtoehtoja.

Melanooma kynnen alla oireet
Melanooma kynnen alla oireet

Oireet

Kynnenalainen melanooma voi oireilla monin eri tavoin, mutta tyypillisimpiä oireita ovat:

Tumma juova, raita tai läiskä kynnen alla

Tumma juova tai läiskä kynnen alla voi olla merkki kynnenalaisesta melanoomasta. Juovan tai läiskän väri voi vaihdella mustasta ruskeaan tai punertavaan.

Kynnen värin muutos, kuten mustaksi, ruskeaksi tai punertavaksi muuttuminen

Kynnen värin muutos voi olla merkki kynnenalaisesta melanoomasta. Kynteen voi ilmaantua tummia pigmenttiläiskiä tai koko kynttä voi peittää tumma väri.

Kynnen irtoaminen kynsipedistä

Kynnen irtoaminen kynsipedistä voi olla merkki kynnenalaisesta melanoomasta. Kynteen voi ilmaantua myös halkeamia tai lovia.

Kynnen paksuuntuminen tai vääntyminen

Kynnen paksuuntuminen tai vääntyminen voi olla merkki kynnenalaisesta melanoomasta. Kynnen muoto voi muuttua epätasaiseksi tai kynttä voi olla vaikea leikata.

Kynnen ympärillä olevan ihon punoitus, turvotus tai arkuus

Kynnen ympärillä olevan ihon punoitus, turvotus tai arkuus voi olla merkki kynnenalaisesta melanoomasta. Kynnen ympärille voi ilmaantua myös haavaumia tai vuotavia rakoja.

Kynnenalainen melanooma voi esiintyä missä tahansa kynnessä, mutta se on yleisin jalkaterän isovarpaassa. Melanooma voi kehittyä myös aiemmin terveeseen kynteen tai olemassa olevaan kynnen pigmenttiluomeen. Jos huomaat kynsissäsi mitään epätavallista, on tärkeää hakeutua lääkäriin tutkimuksiin.

Riskitekijät

Kynnenalainen melanooma on yleisempi ihmisillä, joilla on seuraavia riskitekijöitä:

Ikä yli 50 vuotta

Iän myötä ihon kyky korjata UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita heikkenee, mikä lisää melanooman riskiä.

Vaalea iho

Vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski saada melanooma, sillä heidän ihonsa on vähemmän suojaava auringon UV-säteilyltä.

Katso lisää  Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

Paljon luomia

Paljon luomia omaavilla ihmisillä on suurempi riski sairastua melanoomaan.

Aiemmin sairastunut melanoomaan tai muuhun ihosyöpään

Aiemmin sairastuneilla melanoomaan tai muuhun ihosyöpään on suurempi riski saada uusi ihosyöpä.

Perheessä on esiintynyt melanoomaa

Melanooma voi olla perinnöllinen sairaus, joten jos perheessä on esiintynyt melanoomaa, oma riski sairastua kasvaa.

Altistunut liiallisesti auringon ultraviolettisäteilylle

Henkilöt, jotka ovat altistuneet liiallisesti auringon UV-säteilylle, ovat suuremmassa riskissä saada melanooma. Erityisesti lapsuusiän auringonpolttamat ja solariumin käyttö voivat lisätä melanooman riskiä.

Diagnoosi

Kynnenalainen melanooma diagnosoidaan tyypillisesti ihotautilääkärin tekemän ihotutkimuksen ja kynnen biopsian perusteella. Ihotutkimuksessa lääkäri tutkii kyntesi ja ympäröivän ihon mahdollisten oireiden havaitsemiseksi. Kynnen biopsia tehdään, jos lääkäri epäilee kynnenalaisen melanooman esiintymistä. Biopsiassa otetaan näyte kynnestä tai sen alta kudosnäytettä varten. Näytteestä voidaan tutkia solujen rakennetta ja mahdollisia syöpäsoluja.

Hoito

Kynnenalaisen melanooman hoito riippuu syövän levinneisyysasteesta ja yksilöllisistä tekijöistä. Varhaisessa vaiheessa todettu kynnenalainen melanooma on yleensä hyvin hoidettavissa paikallisen poistamisen avulla. Jos syöpä on edennyt pidemmälle, hoidot voivat sisältää leikkauksen, sädehoidon ja kemoterapian.

Varhaisvaiheen hoito

Varhaisvaiheessa todettu kynnenalainen melanooma voidaan useimmiten hoitaa leikkauksella, jossa syöpäsolujen poistamiseksi poistetaan osa tai koko kyntesi. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, eikä se yleensä vaadi sairaalahoitoa. Joissakin tapauksissa lääkäri voi suositella myös sädehoitoa kynteen poiston jälkeen.

Edenneen syövän hoito

Jos kynnenalaisen melanooman on edennyt pidemmälle, hoitojen vaihtoehtoina ovat leikkaus, sädehoito ja kemoterapia. Leikkauksella pyritään poistamaan syöpäsoluja mahdollisimman laajalti, ja sädehoito ja kemoterapia pyrkivät tuhoamaan jäljelle jääneitä syöpäsoluja.

Ennaltaehkäisy

Kynnenalaisen melanooman ennaltaehkäisyssä tärkein tekijä on auringon UV-säteilyltä suojautuminen. Suojaudu auringolta käyttämällä aurinkosuojavoidetta, suojavaatetusta ja aurinkolaseja. Vältä auringonottoa keskipäivän aikaan, kun säteily on voimakkaimmillaan. Lisäksi on tärkeää tutkia kynsiäsi säännöllisesti ja hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jos huomaat mitään epätavallista.

Katso lisää  Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet

Yhteenveto

Kynnenalainen melanooma on harvinainen mutta vakava ihosyövän muoto. Tärkein hoitoon liittyvä tekijä on syövän varhainen havaitseminen. Jos huomaat kynsissäsi mitään epätavallista, on tärkeää hakeutua lääkärin tutkimuksiin mahdollisimman pian. Kynnenalaisen melanooman hoito riippuu syövän levinneisyysasteesta, ja hoitovaihtoehtoihin kuuluvat leikkaus, sädehoito ja kemoterapia. Ennaltaehkäisyssä tärkeintä on suojautuminen auringon UV-säteilyltä ja kynsien säännöllinen tarkkailu. Muista siis suojata ihoasi auringolta ja tutkia kynsiäsi säännöllisesti – pienikin epätavallinen muutos voi olla merkki melanoomasta. Yhdessä varhaisen havaitsemisen ja tehokkaan hoidon kanssa tämä voi auttaa estämään kynnenalaisen melanooman leviämisen ja lisäämään mahdollisuuksiasi toipumiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *