Silmän sidekalvon tulehdus

Silmän sidekalvon tulehdus

Konjunktiviitti on yleinen tila, jossa silmän valkoinen osa muuttuu vaaleanpunaiseksi tai punaiseksi. Toisinaan toinen tai molemmat silmät voivat olla vetiset, arat tai kutisevat, joskus liimautuvan valkoisen tai keltaisen eritteen kanssa. Tämä johtuu silmän selkeän ulkokerroksen, eli sidekalvon, ja silmäluomen sisäpuolen tulehduksesta.

Silmän sidekalvon tulehdus
Silmän sidekalvon tulehdus

Allerginen konjunktiviitti voi olla kausittainen tai laukaistaan tiettyjen allergeenien, kuten siitepölyn tai eläinten hilseilyn, vaikutuksesta. Virus- ja bakteerikonjunktiviitti voivat olla erittäin tarttuvia, ja on tärkeää, että lääkäri, optikko tai apteekki diagnosoi tarkan syyn varmistaakseen oikean hoidon saamisen.

Konjunktiviitin oireet

Konjunktiviitin pääasiallinen oire on punaiset tai vaaleanpunaiset silmät, usein kutinaa, vetistystä tai epämukavuutta.

Jos sinulla on bakteerikonjunktiviitti, saatat saada keltaista tai vihreää tahmeaa eritettä silmistä, mikä voi saada silmäluomet tarttumaan yhteen, etenkin herätessäsi nukutun yön jälkeen.

Jos sinulla on viruksen aiheuttama konjunktiviitti, toinen tai molemmat silmät voivat olla vaikutuksen alaisina, ja erite on todennäköisesti kirkasta.

Jos sinulla on allerginen konjunktiviitti, yleensä molemmat silmät ovat vaikuttuneina selkeällä eritteellä, ja saatat myös kokea heinänuhan oireita, kuten kutiava nenä, vetiset silmät ja aivastelua.

Jos sinulla on konjunktiviitti, saatat myös:

  • Ottaa kyyneleitä
  • Olla turvonneet silmät
  • Tuntea hiekan tunteen toisessa tai molemmissa silmissä
  • Kokea kutinaa tai polttelua silmissä
  • Olla herkkä valolle
  • Kokea näköhäiriöitä tai kipua (jos näin on, hakeudu heti lääkärin tai optikon hoitoon)

Mikä aiheuttaa konjunktiviittia?

Voit saada viruksen ja bakteerien aiheuttaman konjunktiviitin suorassa kosketuksessa silmäeritteen kanssa henkilöltä, jolla on konjunktiviitti. Voit myös saada sen kosketuksessa esineisiin, jotka ovat saastuneet tarttuvilla silmän eritteillä, kuten pyyhkeisiin, kasvopyyhkeisiin ja nenäliinoihin.

Allerginen konjunktiviitti aiheutuu altistumisesta allergeeneille, kuten pölypunkit, siitepöly, eläinten hilse, homeitiöt ja satunnaisesti ruoka-aineet tai elintarvikelisäaineet. Se ei ole tarttuva, joten se ei voi levitä henkilöltä toiselle.

Katso lisää  Alkava kaihi oireet: Kaikki mitä sinun tulisi tietää

Konjunktiviitti voi johtua:

  • Bakteeri-infektiosta
  • Virusinfektiosta
  • Allergiasta
  • Ärsykkeistä, kuten pölystä tai kemikaaleista

Kuinka hoidan konjunktiviittia?

Konjunktiviitin hoito riippuu sen aiheuttajasta. Kaikentyyppisessä konjunktiviitissa on hyödyllistä pestä silmää varovasti useita kertoja päivässä puhtaalla vanupuikolla lämpimässä hanavedessä.

Virusinfektiot paranevat ilman erityishoitoa.

Bakteeri-infektiot voivat vaatia antibioottisia silmätippoja tai voidetta. On tärkeää jatkaa lääkkeen käyttöä useita päiviä sen jälkeen, kun oireesi ovat parantuneet.

Jos käytät kertakäyttöisiä piilolinssejä ja sinulla on bakteeri- tai viruskonjunktiviitti, sinun tulisi heittää pois käyttämäsi linssit ja vaihtaa piilolinssikotelo.

Jos käytät ”jatkuvaan käyttöön” tarkoitettuja piilolinssejä, puhdista ne pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Sinun tulisi välttää piilolinssien käyttöä vähintään viikon ajan, kun oireesi ovat hävinneet.

Vaihda pois kaikki silmämeikki tai ripsienpidennykset, jotka olet ottanut käyttöön juuri ennen tai infektion aikana.

Allergista konjunktiviittia hoidetaan antihistamiinitipoilla tai -tableteilla. Välillä lääkärisi voi ehdottaa testejä auttaakseen sinua löytämään allergisen laukaisevan tekijän.

Voiko silmän sidekalvontulehdusta estää?

Ihmiset, joilla on silmän sidekalvontulehdus, tulisi välttää koskettamasta silmiään ja pestä käsiään säännöllisesti saippualla ja lämpimällä vedellä käyttäen erillistä pyyhettä. Tämä vähentää sidekalvontulehduksen leviämisen riskiä toisesta silmästä toiseen ja henkilöiden välillä.

Piilolinssien käyttäjien tulisi vaihtaa linssit säännöllisesti ja välttää niiden käyttöä kylvyn tai uinnin aikana.

Ne, jotka työskentelevät ärsyttävän aineen tai pölyisen ympäristön parissa, tulisi käyttää silmäsuojainta.

Vaikka aikuiset voivat sairastua sidekalvontulehdukseen, se on paljon yleisempää lapsilla. Sidekalvontulehdus on usein tarttuvaa, joten jos olet saanut tartunnan, älä jaa pyyhkeitä tai kasvojen pyyhkeitä ja pysy poissa päiväkodista, koulusta tai työstä, kunnes silmistä erittyvä erite on täysin loppunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *