Hajataitto oireet: Näön sumentuminen, silmien väsymys ja päänsärky

Hajataitto oireet

Hajataitto on yleinen silmän taittovirhe, jossa sarveiskalvon muoto on vääristynyt. Tämä voi johtaa näön epätarkkuuteen ja sumentumiseen niin lähellä kuin kaukana katsottaessa. Hajataittoisten henkilöiden silmät joutuvat työskentelemään kovasti tarkentaakseen kuvan, mikä voi aiheuttaa silmien väsymistä sekä päänsärkyä. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin hajataiton oireita, erityisesti silmien hajataiton oireita, valonarkuutta, lapsen hajataiton oireita ja hoitomenetelmiä.

Silmien hajataitto oireet

Silmien hajataito ilmenee, kun valo, joka tulee silmään, ei taitu verkkokalvolle oikeassa kohdassa. Tämä johtaa epätarkkaan kuvaan, joka voi olla sumea ja vaikea tulkittava.

Hajataitto oireet
Hajataitto oireet

Hajataittoiset ihmiset voivat kokea seuraavia oireita:

Näön epätarkkuus ja sumeus

Hajataittoiset ihmiset saattavat nähdä kohteet epätarkkoina ja sumuisina. Heidän voi olla myös vaikeaa tunnistaa esineiden muotoa ja koon arviointi voi olla haastavaa. Tekstin lukeminen tai ajoneuvon ajaminen voi olla vaikeaa.

Silmien väsyminen

Silmät joutuvat työskentelemään kovasti tarkentaakseen kuvan, mikä voi johtaa silmien väsymiseen. Tämä voi ilmetä silmien punoituksena ja turvotuksena.

Päänsärky

Silmien rasitus voi aiheuttaa päänsärkyä, joka voi tuntua otsassa, silmien ympärillä tai takaraivossa.

Silmien kuivuus

Silmien rasitus voi myös johtaa silmien kuivumiseen ja ärsytykseen.

Valonarkuus

Hajataittoiset ihmiset voivat olla herkkiä kirkkaalle valolle, koska silmät joutuvat tekemään enemmän työtä sopeutuakseen äkillisiin valovaihteluihin.

Silmien kiristäminen tai räpyttely

Hajataittoisilla henkilöillä saattaa olla tapana kiristää tai räpyttää silmiään useammin, sillä se auttaa heitä tarkentamaan kuvaa.

Silmien kipu

Silmien rasitus voi aiheuttaa myös silmien kipua.

Hajataitto valonarkuus

Valonarkuus on yksi yleisimmistä hajataiton oireista. Hajataittoisilla ihmisillä silmät joutuvat työskentelemään enemmän sopeutuakseen erilaisiin valaistusolosuhteisiin. Tämä voi aiheuttaa häikäisyn tunnetta ja hankaloittaa näkemistä kirkkaassa valossa.

Hajataitto oireet

Lapsen hajataitto oireet

Lapset voivat kärsiä samoista hajataiton oireista kuin aikuisetkin, mutta he eivät aina pysty ilmaisemaan niitä yhtä selkeästi. Lapset saattavat kuitenkin reagoida hajataitoon seuraavilla tavoilla:

Katso lisää  Silmän sidekalvon tulehdus

Silmien nykiminen

Hajataiton takia silmät voivat nykiä tai välttää katsetta.

Päänsärky

Silmien rasitus voi myös aiheuttaa lapsella päänsärkyä.

Silmien väsyminen

Lapsen silmät voivat myös väsyä nopeammin hajataiton takia, sillä ne joutuvat tekemään enemmän työtä kuin terveet silmät. Tämä voi ilmetä silmien punoituksena ja turvotuksena.

Vaikeudet koulussa, esimerkiksi tekstin lukeminen tai piirtäminen

Hajataito voi vaikuttaa lapsen koulumenestykseen, sillä se voi tehdä tekstien lukemisesta ja kirjoittamisesta vaikeampaa. Lapsi saattaa myös olla huonompi urheilussa ja taiteissa, joissa vaaditaan tarkkaa näkemistä.

Hajataiton diagnosointi

Hajataitto voidaan diagnosoida silmälääkärin tai optikon tekemällä näöntarkastuksella. Näöntarkastuksessa mitataan silmien taittovoima ja tarkistetaan, onko sarveiskalvon muoto vääristynyt. Hajataiton varhainen löytäminen on tärkeää, sillä se voi vaikuttaa lapsen koulumenestykseen ja elämänlaatuun.

Hajataiton korjaus

Hajataitto voidaan korjata monin tavoin, kuten silmälaseilla, piilolinsseillä tai laserleikkauksella.

Silmälasit ja piilolinssit

Silmälasit ja piilolinssit ovat yleisimmät hajataiton korjausmenetelmät. Silmälasit korjaavat hajataiton käyttämällä sarveiskalvon muotoa vastaavia linssejä, kun taas piilolinssit asetetaan suoraan silmän pinnalle.

Laserleikkaus

Laserleikkaus on tehokas hajataiton korjausmenetelmä, jossa sarveiskalvon muotoa muokataan laserilla. Menetelmä voidaan tehdä vain tietylle potilasryhmälle, mutta se voi parantaa näköä huomattavasti.

Johtopäätös

Hajataitosta kärsivät henkilöt voivat kokea erilaisia oireita, kuten näön epätarkkuutta ja sumeutta, valonarkuutta ja silmien väsymystä. Hajataiton diagnosointi ja varhainen hoito ovat tärkeitä lapsen koulumenestyksen ja elämänlaadun kannalta. Onneksi hajataitto voidaan korjata helposti silmälaseilla, piilolinsseillä tai laserleikkauksella, mikä auttaa parantamaan näköä ja vähentämään oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *