Adhd-oireet aikuisella naisella

Adhd-oireet aikuisella naisella

Naiset ja tytöt kokevat ADHD:n yleiset oireet samoin kuin miehet ja pojat. Kuitenkin oireiden ilmenemistapa käyttäytymisessä voi näyttää erilaiselta verrattuna miesten ja poikien tapaan ilmaista niitä.

Adhd-oireet aikuisella naisella
Adhd-oireet aikuisella naisella

Tämä ilmaisun ero on historiallisesti yksi syistä siihen, miksi tytöt ja naiset ovat alidiagnosoituja. Kliinikot, vanhemmat ja muut lasten kanssa työskentelevät aikuiset etsivät ADHD:n oireista miesten mallia, joka keskittyy yliaktiivisuuteen ja impulsiivisuuteen. Kun tytöt osoittavat keskittymisvaikeuksia, liiallista seurallisuutta, unohtelevuutta, puheliaisuutta tai vaikeuksia ajanhallinnassa, näitä käyttäytymismuotoja attribuoidaan muihin syihin tai kulttuurisiin odotuksiin.

ADHD:n oireet

ADHD:lla on kolme pääasiallista ilmenemismuotoa: pääasiassa tarkkaavaisuuskeskeinen, pääasiassa yliaktiivinen-impulsiivinen ja yhdistetty tarkkaavaisuuskeskeinen ja yliaktiivinen.

Naisilla ja tytöillä voi olla mitä tahansa näistä ilmenemismuodoista, ja niiden esiintyminen ja oireiden voimakkuus voivat vaihdella elämän eri vaiheissa. Kuitenkin sekä tutkimukset että koetun kokemuksen perusteella naisilla ja tytöillä näyttää useimmiten olevan tarkkaavaisuuskeskeinen ilmenemismuoto:

  • Ei kiinnitä huomiota yksityiskohtiin tai tekee huolimattomia virheitä
  • On vaikeuksia ylläpitää keskittymistä, ei vaikuta kuuntelevan
  • Kamppailee noudattamaan ohjeita, vaikeuksia organisoinnissa
  • Välttelee tai ei pidä tehtävistä, jotka vaativat pitkäkestoista henkistä ponnistelua, kadottaa helposti tavaroita
  • On helposti häiriintyvä, unohtaa päivittäisissä toiminnoissa

Vaikka niitä ei usein listata oireina, muita ADHD:n oireita tytöillä ja naisilla ovat samanaikainen masennus ja ahdistus, vaikeudet romanttisissa suhteissa, jotka voivat johtaa intiimiin kumppaniväkivaltaan, vaikeudet ylläpitää ystävyyssuhteita sekä ainakin yksi kaoottinen tila hänen elämässään (sotkuinen talo, sotkuinen makuuhuone tai vastaava henkilökohtainen tila).

Usein ADHD:n kanssa kamppailevat tytöt tulevat seksuaalisesti aktiivisiksi nuorempana kuin ikätoverinsa, impulsiivisuuden, huonon suunnittelun tai halunsa vuoksi saada kumppanilta hoivaa. Tehtyään näin he ovat suuremmassa riskissä joutua painostetuiksi ei-toivottuihin seksuaalisiin aktiviteetteihin tai tulla seksuaalisen väkivallan uhreiksi ja ovat vähemmän todennäköisesti käyttämään ehkäisyä tai kykenevät vaatimaan kumppaniaan käyttämään sitä.

Katso lisää  Neuropatia jaloissa oireet

Yleisimmät ADHD-tyypit naisilla

ADHD:lla on kolme erilaista ilmenemismuotoa:

  • Tarkkaavaisuuskeskeinen
  • Yliaktiivinen/impulsiivinen
  • Yhdistelmä edellä mainituista

Joillakin ihmisillä on pääasiassa tarkkaavaisuuskeskeisiä oireita, kun taas toiset näyttävät pääasiassa yliaktiivisia oireita. Jotkut voivat ilmentää molempia.

Tarkkaavaisuuskeskeinen ADHD-tyyppi on yleisempi naisilla ja tytöillä kuin miehillä ja pojilla. Koska tämä ADHD-tyyppi ei aiheuta havaittavia käyttäytymis- ja yliaktiivisuusongelmia, se voi jäädä huomaamatta ja väärin diagnosoiduksi aina aikuisuuteen asti.

ADHD:n hoitaminen naisilla

Hoitoa aikuisilla naisilla ei näytä olevan erilaista kuin aikuisilla miehillä. Suositellaan sekoitus psykoterapiaa, lääkitystä ja elämäntapamuutoksia.

Terapiaan sisältyy yleensä kognitiivis-behavioraalinen lähestymistapa, jossa terapeutti auttaa työskentelemään tiettyjen ongelmallisten käyttäytymismallien parissa auttamalla ymmärtämään, miksi käyttäydyt niin ja miten voit muuttaa sitä. Perinteisen keskusteluterapian ulkopuolella ADHD-valmentajat voivat auttaa tunnistamaan esteitä, joita koet työssä tai kotona, ja auttaa muuttamaan tapaa, jolla niitä käsittelet.

Tällaiset resurssit voivat myös auttaa sinua tunnistamaan laukaisimiasi tekijöitä ja työskentelemään terveellisillä tavoilla niiden kanssa.

Oman ADHD:n ilmenemismuodosta riippuen elämäntapamuutokset voivat tarkoittaa ruokavalion muutoksia, itsestä huolehtimisen mahdollisuuksia tai liikuntaa. Esimerkiksi painopeitteet voivat auttaa aistiongelmista kärsiviä, musiikki voi parantaa keskittymistä ja meditaatio voi lievittää ADHD:hen liittyvää ahdistusta.

Kuinka diagnoosin puute vaikuttaa naisiin

Kun diagnoosi jää saamatta, se voi vaikuttaa kielteisesti naisen koko elämään. ADHD:sta kärsivät naiset voivat löytää itsensä suhteellisista, taloudellisista tai uraan liittyvistä vaikeuksista. Heidän oireensa saattavat muistuttaa ahdistusta – ongelmana on, että diagnosoimaton ADHD (tai hoitamaton vaikea ahdistus) voi johtaa masennukseen.

Tuntuessaan jumissa tässä ahdistuksen ja masennuksen kierteessä ja ilman diagnoosia, naiset usein piilottavat tunteensa ja niihin liittyvän häpeän, jota lääkärit kutsuvat ’sisäistämiseksi’.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *