Neuropatia jaloissa oireet

Neuropatia jaloissa oireet

Kipu voi ilmetä monissa muodoissa ja voimakkuuksissa, erityisesti kun puhumme perifeerisestä neuropatiasta tai hermokivusta. On yleistä kokea kipua käsissä, jaloissa tai jalkapohjissa ja tuntea pistelyä, polttavaa tai puukottavaa tunnetta, joka ei lopu.

Neuropatia jaloissa oireet
Neuropatia jaloissa oireet

Perifeerinen neuropatia tapahtuu, kun nämä hermot eivät toimi kunnolla, koska ne ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet. Ne saattavat lähettää kipusignaaleja ilman syytä tai olla lähettämättä signaalia, kun koet vahinkoa.

Jokaisella ihmisellä on joukko perifeerisiä hermoja, jotka alkavat aivoista ja selkäytimestä ja kulkevat kohti käsiä ja jalkoja. Nämä hermot ulottuvat myös sisäelimiimme, suuhun ja kasvoihin. Valitettavasti juuri käsiimme ja jalkoihimme ilmaantuvat ensimmäisinä hermokivun armottomat merkit.

Näiden hermojen tarkoituksena on välittää fyysisen aistimuksen signaaleja takaisin aivoihin. Esimerkiksi koskettaessa kuumaa lautaselle tai ottaessa kylmän lasillisen vettä. Jos yksilö osoittaa käsissä tunnottomuuden merkkejä, viestin välittäminen aivoihin voi olla vaikeaa.

Perifeerisen neuropatian tyypit

On yli 100 erilaista perifeerisen neuropatian tyyppiä, joista jokaisella on omat oireensa ja ennusteensa. Auttaakseen lääkäreitä luokittelemaan ne, ne jaetaan usein seuraaviin luokkiin:

1. Motorinen neuropatia. Tämä on vaurio hermoille, jotka ohjaavat lihaksia ja liikkeitä kehossa, kuten käden ja käsivarren liikkeitä tai puhumista.

2. Sensorinen neuropatia. Sensoriset hermot ohjaavat sitä, mitä tunnet, kuten kipua, lämpötilaa tai kevyttä kosketusta. Sensorinen neuropatia vaikuttaa näihin hermoryhmiin.

3. Autonomisen hermon neuropatia. Autonomiset hermot ohjaavat toimintoja, joista et ole tietoinen, kuten hengitystä ja sydämensykettä. Näiden hermojen vaurioituminen voi olla vakavaa.

4. Yhdistetyt neuropatiat. Sinulla voi olla sekoitus 2 tai 3 näistä muista neuropatiatyypeistä, kuten sensorimotorinen neuropatia.

Perifeerisen neuropatian oireet

Perifeerisen neuropatian oireet vaihtelevat sen mukaan, millainen tyyppi sinulla on ja mikä osa kehosta on vaikuttunut. Oireet voivat vaihdella pistelystä tai tunnottomuudesta tietyssä kehon osassa vakavampiin vaikutuksiin, kuten polttavaan kipuun tai halvaukseen.

Katso lisää  Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

– Lihasheikkous
– Kramppi
– Lihasnykiminen
– Lihas- ja luukudoksen menetys
– Muutokset ihossa, hiuksissa tai kynsissä
– Tunnottomuus
– Aistinmenetyksen tai tunteen menetys kehon osissa
– Tasapainon menetys tai muiden toimintojen menetys jalkojen, käsien tai muiden kehon osien tunnottomuuden seurauksena
– Tunne-elämän häiriöt
– Unihäiriöt
– Kivun tai tuntemuksen menetys, joka voi altistaa sinut riskeille, kuten ei tunne tulevaa sydänkohtausta tai raajan kipua
– Kyvyttömyys hikoilla asianmukaisesti, mikä johtaa lämmönsietokyvyn heikkenemiseen
– Rakon hallinnan menetys, mikä johtaa infektioihin tai inkontinenssiin
– Huimaus, pyörrytys tai pyörtyminen verenpaineen hallinnan menetyksen vuoksi
– Ripuli, ummetus tai inkontinenssi, jotka liittyvät hermovaurioihin suolistossa tai ruoansulatuskanavassa
– Vaikeudet syömisessä tai nielemisessä
– Henkeä uhkaavat oireet, kuten hengitysvaikeudet tai epäsäännöllinen sydämensyke

Perifeerisen neuropatian oireet voivat muistuttaa muita tiloja tai terveysongelmia. Hakeudu aina terveydenhuollon ammattilaisen luokse diagnoosin saamiseksi.

Perifeerisen neuropatian diagnoosi

Perifeerisen neuropatian oireet ja vaikutukset kehon osiin ovat niin moninaiset, että diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa. Jos terveydenhuollon ammattilainen epäilee hermovauriota, hän ottaa kattavan sairaushistorian ja suorittaa useita neurologisia testejä määrittääkseen hermovaurion sijainnin ja laajuuden. Näihin kuuluvat:

– Verikokeet
– Selkäydinnesteen testit
– Lihasvoimatestit
– Kykyä havaita värähtelyjä koskevat testit

Perustutkimusten tulosten perusteella terveydenhuollon ammattilainen saattaa haluta tehdä syvällisempiä kuvantamistutkimuksia ja muita testeja saadakseen paremman käsityksen hermovauriostasi. Testit voivat sisältää:

– TT-kuvaus
– MRI-kuvaus
– Elektromyografia (EMG) ja hermojohtavuustutkimukset
– Hermo- ja ihokoepala

Perifeerisen neuropatian hoito

Yleensä perifeeristä neuropatiaa ei voida parantaa, mutta voit tehdä paljon asioita estääksesi sen pahenemasta. Jos taustalla oleva tila, kuten diabetes, aiheuttaa sen, terveydenhuollon ammattilainen hoitaa ensin tuon tilan ja sitten neuropatian kivun ja muiden oireiden hoitamisen.

Katso lisää  Milloin enterorokko ei enää tartu?

Joissain tapauksissa käsikauppalääkkeet voivat auttaa. Toisinaan tarvitaan reseptilääkkeitä. Jotkut näistä lääkkeistä sisältävät mexiletiiniä, lääkettä, joka on kehitetty korjaamaan epäsäännöllisiä sydämen rytmejä; epilepsialääkkeitä, kuten gabapentiiniä, fenytoiinia ja karbamatsepiinia; ja joitakin masennuslääkeryhmiä, mukaan lukien trisykliset kuten amitriptyliini.

Lidokaiiniruiskeet ja laastarit voivat auttaa kipuun toisinaan. Ja äärimmäisissä tapauksissa leikkausta voidaan käyttää hermojen tuhoamiseen tai vammojen korjaamiseen, jotka aiheuttavat neuropatista kipua ja oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *