Korkean silmänpaineen oireet (Glaukooma)

Korkean silmänpaineen oireet

Silmänpaine on silmän sisällä olevan nesteen, kammionesteen, aiheuttama paine. Silmän normaali silmänpaine on noin 10-21 mmHg (millimetriä elohopeaa). Kohonnut silmänpaine voi johtaa glaukoomaan, joka on vakava näköhermon sairaus. Glaukooma on yksi yleisimmistä sokeutumisen syistä maailmassa. Korkea silmänpaine ei usein aiheuta oireita, mikä johtaa siihen, että sitä kutsutaan hiljaiseksi näkövarkaaksi. Tämän artikkelin tarkoituksena on käydä läpi korkean silmänpaineen oireet ja hoitomenetelmät.

Korkean silmänpaineen oireet (Glaukooma)

Kohonnut silmänpaine ei yleensä aiheuta oireita. Useimmissa tapauksissa henkilöllä ei ole mitään havaittavia merkkejä siitä, että heillä on kohonnut silmänpaine.

Korkean silmänpaineen oireet
Korkean silmänpaineen oireet

Kuitenkin joissakin tapauksissa henkilö voi kokea seuraavia oireita:

Silmäkipu

Henkilö voi kokea silmäkipua, joka voi olla akuutti tai krooninen. Akuutti silmäkipu voi johtua esimerkiksi silmän rasituksesta, kun taas krooninen silmäkipu voi johtua silmän sairauksista, kuten glaukoomasta.

Näön hämärtyminen

Henkilö voi kokea näön hämärtymistä tai heikkenemistä. Tämä voi olla merkki siitä, että silmänpaine on kohonnut ja glaukooman kehittymisen riski on suurempi.

Näkökentän kaventuminen

Henkilö voi havaita, että heidän näkökenttänsä on kaventunut. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöllä on vaikeuksia nähdä tilanteita, jotka ovat sivuilla tai ylä- tai alapuolella.

Haloja valojen ympärillä

Henkilö voi havaita haloja valojen ympärillä. Tämä voi olla merkki siitä, että silmänpaine on korkea ja glaukooman kehittymisen riski on suurempi.

Punaisuus silmissä

Henkilö voi havaita silmiensä punoittavan. Tämä voi olla merkki siitä, että silmänpaine on korkea ja glaukooman kehittymisen riski on suurempi.

Jos sinulla on jokin näistä oireista, on tärkeää hakeutua lääkäriin silmälääkärin tutkimukseen.

Korkean silmänpaineen riskitekijät

Seuraavat tekijät lisäävät kohonneen silmänpaineen riskiä:

  • Ikä: Kohonnut silmänpaine on yleisempää iäkkäillä ihmisillä.
  • Sukurasitus: Jos suvussa on glaukoomaa, sinulla on suurempi riski sairastua siihen.
  • Likitaitteisuus: Likitaitteisilla ihmisillä on suurempi riski saada glaukooma.
  • Kohonnut verenpaine: Kohonnut verenpaine voi lisätä kohonneen silmänpaineen riskiä.
  • Diabetes: Diabetes voi lisätä kohonneen silmänpaineen riskiä.
  • Silmävammat: Silmävammat voivat lisätä kohonneen silmänpaineen riskiä.
Katso lisää  Silmän sidekalvon tulehdus
Korkean silmänpaineen oireet
Lähde: zeiss.fi

Korkean silmänpaineen hoito

Kohonneen silmänpaineen hoitoon käytet ään yleensä silmätippoja. Silmätipat alentavat silmänpainetta vähentämällä kammionesteen tuotantoa tai lisäämällä sen ulosvirtausta. Silmätipat ovat useimmiten tehokas hoitomuoto korkealle silmänpaineelle, ja niitä käytetään yleisesti ensisijaisena hoitona.

Jos silmätipat eivät alenna silmänpainetta riittävästi tai aiheuttavat sivuvaikutuksia, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa voidaan parantaa kammionesteen ulosvirtausta tai vähentää sen tuotantoa.

On tärkeää, että henkilö seuraa lääkärin antamia ohjeita hoidon suhteen, jotta hoito on mahdollisimman tehokasta.

Korkean silmänpaineen seuranta

Jos henkilöllä on todettu kohonnut silmänpaine, on tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärissä silmänpaineen seurannassa. Silmälääkäri voi mitata silmänpaineesi ja varmistaa, että hoito tehoaa.

Silmänpaineen seuranta on erittäin tärkeää, koska glaukooma voi kehittyä hitaasti ilman oireita ja vahingoittaa näköhermoa huomaamatta. Varhainen diagnoosi ja hoito voi auttaa välttämään glaukooman etenemisen ja säilyttämään näkökyvyn.

Johtopäätös

Korkean silmänpaineen oireet voivat olla vaikeasti havaittavissa, ja siksi henkilön on tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärissä silmänpaineen seurannassa. Kohonneen silmänpaineen riskitekijöitä ovat ikä, sukurasitus, likitaitteisuus, kohonnut verenpaine, diabetes ja silmävammat. Kohonneen silmänpaineen hoidossa käytetään yleensä silmätippoja, mutta leikkaushoitoa voidaan harkita, jos silmätipat eivät ole tehokkaita tai aiheuttavat sivuvaikutuksia. Korkean silmänpaineen hoito on tärkeää glaukooman kehittymisen estämiseksi ja näkökyvyn säilyttämiseksi.ään yleensä silmätippoja, jotka auttavat vähentämään silmänpainetta. Silmätippojen käyttöä on jatkettava pitkäaikaisesti, ja niiden vaikutuksia on seurattava säännöllisesti lääkärin valvonnassa.

Jos silmätippojen käyttö ei riitä alentamaan silmänpainetta, lääkäri voi määrätä muita hoitomuotoja, kuten laserhoidon tai leikkauksen.

On tärkeää hakeutua ajoissa lääkärin hoitoon, jos epäilee korkeaa silmänpainetta. Tämä auttaa estämään glaukooman kehittymistä ja säilyttämään hyvän näön. Säännölliset silmälääkärin tarkastukset ovat myös suositeltavia, erityisesti iäkkäille ihmisille ja henkilöille, joilla on perinnöllinen alttius glaukoomalle.

Katso lisää  Hajataitto oireet: Näön sumentuminen, silmien väsymys ja päänsärky

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *