Pistemäinen ihottuma jaloissa

Pistemäinen ihottuma jaloissa

Jalkojen pistemäinen ihottuma on usein ärsyttävä tila, erityisesti niille, joilla on taipumusta herkistymiseen, ja se voi liittyä erilaisiin oireisiin. Pistemäinen ihottuma voi johtua monista eri syistä. Yleensä se voi parantua itsestään, mutta joissakin tapauksissa jalkojen kutina voi liittyä sairauteen, joka vaatii hoitoa terveyden vaarantumisen välttämiseksi.

Pistemäinen ihottuma jaloissa
Pistemäinen ihottuma jaloissa

Jalkojen iho altistuu usein ympäristön vaikutuksille, kuten pölylle, äärimmäisille lämpötiloille, suoralle kosketukselle ärsyttävien aineiden kanssa, kosteille ja bakteeririkkaalle jalkineympäristölle… Nämä tekijät voivat aiheuttaa jalkojen ihon kuivumista, kutinaa, ihottumaa tai jopa sieni-infektioiden lisääntymistä, mikä lisää raapimisen halua.

Useimmissa tapauksissa jalkojen pistemäinen ihottuma ei ole huolestuttavaa. Kuitenkin joissakin tilanteissa se voi olla merkki piilevästä ihosairaudesta tai vakavammasta sairaudesta.

Jos tunnet voimakasta ärsytystä jaloissa, jalkojen kutina yöllä vaikuttaa uneen, ja oireet, kuten ihottuma, punoitus tai rakkulat, jatkuvat yli kahden viikon, saattaa olla kyse hoidettavasta sairaudesta.

Punaisen ihottuman syyt jaloissa

Jalkojen kutina ja paukamat voivat johtua ihon kuivumisesta, ärsytyksestä, hyönteisten puremista… tai vakavammista syistä, kuten ihosairauksista tai kehon sisäisistä sairauksista.

Kutina jalkojen hyönteisten puremista

Hyönteiset kuten mehiläiset, muurahaiset, hyttyset, punkit… voivat aiheuttaa jalkoihin turvotusta ja kutinaa puremisen jälkeen. Hyönteisten pureman aiheuttama kutina ja paukamat eivät yleensä ole huolestuttavia. Kuitenkin joissakin tapauksissa hyönteisen myrkky voi aiheuttaa hengenahdistusta, huimausta, nopeaa sydämen sykettä, pahoinvointia…

Karvatuppeen tulehdus

Tulehtuneet karvatupet voivat aiheuttaa paukamia ja kutinaa jaloissa. Tämä tila johtuu tulehduksesta, karvatupen sisäänpäin kasvusta, aknesta tai immuunijärjestelmän heikentymisestä…

Tulehtuneen karvatupen selvimmät oireet ovat punaiset paukamat jalkakarvoissa, aiheuttaen kutinaa tai kipua. Jotkut voivat saada vesikellojakin tai märkiviä rakkuloita, jos paukamat puhkeavat.

Sieni-ihottuma jaloissa

Sieni-ihottuma esiintyy yleensä varpaiden välissä. Tämä tila voi aiheuttaa kutinaa, ärsytystä, joka saa sinut raapimaan jatkuvasti ja johtaa haavaumiin ja infektioihin.

Katso lisää  Mistä tietää onko varvas murtunut?

Sieni-ihottuma voi aktivoitua lämpimässä ja kosteassa ympäristössä. Erityisesti niillä, jotka käyttävät usein kenkiä ja joilla on huono jalkahygienia.

Sieni-ihottuman lisäksi ne, joilla on jalkasieni, voivat kokea punoitusta ja paukamia iholla, erityisesti varpaiden väleissä.

Psoriaasi

Psoriaasi aiheuttaa punoitusta, hilseilyä, kutinaa ja haavoja. Psoriaasi voi vaikuttaa lähes kaikkiin kehon osiin, mukaan lukien jalat.

Psoriaasi johtuu immuunijärjestelmän virheellisestä hyökkäyksestä terveitä ihosoluja vastaan. Tämä johtaa ihosolujen liialliseen tuotantoon vastatakseen hyökkäykseen, aiheuttaen hilseilyä ja paukamia.

Nokkosihottuma

Jalkojen kutina ja paukamat, jotka johtuvat nokkosihottumasta, voivat syntyä liian tiukoista kengistä, jotka hankautuvat jalkojen ihoa vasten, kosketuksesta kosmetiikkaan, hyönteisten puremiin…

Nokkosihottuman oireet voivat aiheuttaa paukamia ja kutinaa jaloissa tai useissa kehon osissa; punaisia tai vaaleanpunaisia paukamia, jotka kutisevat, pistävät, aiheuttavat kipua iholla. Nokkosihottuman aiheuttamat punaiset paukamat voivat ilmaantua ja hävitä muutamasta tunnista muutamaan päivään. Kuitenkin kroonisissa tapauksissa oireet voivat kestää kauemmin.

Systeeminen lupus erythematosus (SLE)

SLE eli systeeminen punahukka kuuluu autoimmuunisairauksiin, joissa immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja vastaan aiheuttaen vaurioita.

Tähän sairauteen tyypillisiä merkkejä ovat ihottuma, paukamat iholla, käsissä, jaloissa, kasvoissa, kaulassa… ja niihin liittyy kuume, kipuja, tilapäistä tajunnan menetystä. Pitkällä aikavälillä sairaus voi aiheuttaa vaurioita sisäelimiin, kuten sydämeen, maksaan, munuaisiin…

Ekseema

Ekseema (ihottuma) on yleinen nimitys joukolle ihon tulehdustiloja. Taudin tarkka syy ei ole vielä selvillä. Tutkijoiden mukaan sekä perinnölliset tekijät että ympäristötekijät vaikuttavat tämän tilan kehittymiseen.

Kun sairaus etenee vaikeaksi, se voi aiheuttaa laajaa ihon tulehdusta, punaisia hilseileviä alueita ja pieniä vesikelloja päänahassa tai varpaiden ja sormien välissä, mikä aiheuttaa kutinaa sairastavalle henkilölle.

Maksan toimintahäiriö

Kun maksan toiminta heikkenee, maksan kyky poistaa myrkkyjä elimistöstä heikkenee, mikä johtaa myrkkyjen kertymiseen elimistöön entistä enemmän päivittäin. Pitkällä aikavälillä tämä voi ilmetä ulkoisina oireina kuten ihottumana, punoituksena, joka aiheuttaa kutinaa ja kehon väsymystä…

Katso lisää  Peräsuolen syövän oireet: merkit ja hoito

Tämä tila on erityisen yleinen ihmisillä, joilla on ollut maksan sairauksia aiemmin. Ihottuma voi esiintyä useilla kehon alueilla, mukaan lukien jalat, ja se voi pahentua kuumalla säällä tai saastuneessa ympäristössä.

Diabetes

Diabetes on aineenvaihduntasairaus, joka johtaa korkeaan verensokeriin ja voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Joillakin diabeetikoilla voi esiintyä oireita kuten kutinaa ja pistelyä, erityisesti jalkojen alueella. Lisäksi diabetekseen sairastuminen voi lisätä riskiä bakteeri- ja sieni-infektioille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *