Eturauhasen liikakasvun oireet

Eturauhasen liikakasvun oireet

Eturauhasen liikakasvu, eli prostatahyperplasia, on yleinen vaiva miesten ikääntymisen myötä. Eturauhasen liikakasvussa eturauhasen koko kasvaa, mikä voi aiheuttaa erilaisia virtsaamisongelmia.

Eturauhasen liikakasvun oireet
Eturauhasen liikakasvun oireet

Vaikka eturauhasen liikakasvu ei ole syöpä, se voi silti aiheuttaa epämukavuutta ja haitata elämää. Tässä artikkelissa käymme läpi eturauhasen liikakasvun oireita, hoitomuotoja sekä komplikaatioita.

Eturauhasen liikakasvun oireet

Yleiset oireet

Eturauhasen liikakasvun yleisin oire on tihentynyt virtsaamistarve, joka voi ilmetä myös yöllä. Lisäksi virtsaaminen voi olla vaikeaa ja virtsasuihku heikko. Virtsanerityksen keskeytyminen ja tunne siitä, että virtsarakko ei tyhjene täysin, ovat myös yleisiä oireita. Virtsankarkailu on toinen yleinen oire, joka voi esiintyä eturauhasen liikakasvun yhteydessä.

Harvinaisemmat oireet

Vaikka edellä mainitut oireet ovat yleisimpiä, joskus eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa myös muita oireita. Esimerkiksi virtsaamisessa voi tuntua kipua tai polttelua, tai virtsassa voi olla verta. Joskus myös siemensyöksy voi olla heikko tai siihen voi liittyä kipua.

Oireiden vakavuus

Eturauhasen liikakasvun oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja niiden vakavuus voi vaihdella myös päivittäin. Joillakin potilailla oireet voivat yhdistää vain lievästi elämän laadun heikkenemiseen, kun taas toisilla ne voivat olla niin voimakkaita, että se häiritsee yöunta ja päivittäistä toimintakykyä.

Eturauhasen liikakasvun hoito

Lääkitys

Eturauhasen liikakasvua hoidetaan yleensä lääkkeillä. Näitä lääkkeitä kutsutaan alfa-salpaajiksi ja 5-alfareduktaasi-inhibiittoreiksi. Alfa-salpaajat rentouttavat eturauhasen lihaksia ja vähentävät siten virtsanesteen vastusta. 5-alfareduktaasi-inhibiittorit puolestaan hidastavat eturauhasen kasvua. Tehokkaan hoitotuloksen saavuttamiseksi näitä kahta lääkettä voidaan käyttää yhdessä.

Leikkaus

Jos lääkitys ei ole riittävän tehokasta tai eturauhasen liikakasvu on vakava, leikkaushoito voi olla tarpeen. Leikkauksessa poistetaan osa tai kokonaan suurentunut eturauhanen. Tämä hoitomuoto on kuitenkin harvoin tarpeen ja sitä harkitaan vasta, kun muut hoitomuodot eivät ole auttaneet.

Katso lisää  Miksi kuume nousee illalla?

Eturauhasen liikakasvun komplikaatiot

Eturauhasen liikakasvu voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun.

Virtsatietulehdukset

Koska eturauhasen liikakasvun takia virtsanjää virtsarakkoon pidemmäksi aikaa, se altistaa potilaan helpommin virtsateiden tulehduksille. Virtsatietulehdus voi aiheuttaa kipua ja polttelua virtsatessa sekä yleistä huonovointisuutta.

Virtsarakon kivet

Jos virtsaneritys on heikentynyt eturauhasen liikakasvun takia, virtsassa olevat mineraalit saattavat kiteytyä ja muodostaa virtsarakossa kiviä. Tämä voi johtaa kovien ja kivuliaiden oireiden kehittymiseen ja vaatii usein leikkaushoitoa.

Virtsarakon yliaktiivisuus

Virtsarakon lihakset voivat alkaa supistella epänormaalilla tavalla, mikä johtaa virtsarakon yliaktiivisuuteen. Tämä taas voi johtaa tarpeettomaan ja toistuvaan virtsaamistarpeeseen sekä inkontinenssiin.

Virtsarakon vajaatoiminta

Eturauhasen liikakasvu voi vaurioittaa virtsarakon lihaksia, jolloin virtsaneritys häiriintyy entisestään. Tämä voi johtaa virtsarakon vajaatoimintaan, eli tilaan, jossa virtsarakko ei pysty tyhjentymään kokonaan.

Munuaisten vajaatoiminta

Mikäli eturauhasen liikakasvu johtaa virtsanerityksen vähenemiseen tai estymiseen, tämä voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Munuaisten toiminta heikkenee asteittain ja jos tilaa ei hoideta, se voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Ehkäisy

Vaikka eturauhasen liikakasvun kehittymistä ei voida täysin ehkäistä, sen oireiden lievittämiseksi on olemassa keinoja. Terveellinen elämäntapa, kuten monipuolinen ruokavalio, sopiva liikunta ja stressin hallinta voivat auttaa vähentämään oireita. Lääkitystä ei ole tarpeen aloittaa ennen kuin oireet alkavat häiritä päivittäistä elämää.

Johtopäätös

Eturauhasen liikakasvu on yleinen vaiva miesten keskuudessa. Sen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja olla eriasteisia. Vaikka eturauhasen liikakasvu ei ole syöpä, se voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata potilaan elämänlaatua. On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos huomaa oireita, sillä ajoissa aloitettu hoito voi estää komplikaatioiden kehittymisen. Lääkkeet ovat ensisijainen hoitomuoto eturauhasen liikakasvun hoidossa, mutta leikkaus on mahdollinen vaihtoehto vakavissa tapauksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *