Paksusuolen syöpä selkäkipu

Paksusuolen syöpä selkäkipu

Paksusuolen syöpä on tila, jossa kehon solut muuttuvat hallitsemattomasti ja kasvavat epänormaalisti paksusuolen tai ruoansulatuskanavan soluissa. Syövän leviäminen ruoansulatusjärjestelmän läpi määrittelee sen vaiheen. Oikeanlaisen hoidon ja tarkan vaiheen määrittämisen avulla voidaan ennustaa tarkasti sairauden lopputulosta.

Paksusuolen syöpä selkäkipu
Paksusuolen syöpä selkäkipu

Vuonna 2020 arvioitiin olevan noin 105 000 paksusuolen syövän diagnoosia, mikä tarkoittaa noin 50 uutta tapausta päivässä. Useimmat uudet tapaukset koskevat yli 50-vuotiaita aikuisia, mutta noin 10 % tapauksista diagnosoidaan nuoremmilla. Noin 4,5 % miehistä sairastuu paksusuolen syöpään (tai paksusuolen syöpään, kun se leviää suoliston syvempiin osiin) elinaikanaan. Noin 4 % naisista saa diagnoosin. Ikä, sukupuoli ja rotu vaikuttavat kaikki riskiin sairastua.

Selkäkipu voi olla yksi paksusuolen syövän oireista, mutta se ei ole välttämättä ensisijainen tai yleisin oire. On tärkeää, että jos henkilöllä ilmenee selkäkipua tai muita epätavallisia oireita, hän hakeutuu lääkärin arvioitavaksi ja mahdollisesti tarvittaviin tutkimuksiin, kuten paksusuolen tähystykseen, jotta sairaus voidaan diagnosoida ja hoitaa varhaisessa vaiheessa.

Mikä on paksusuolen syöpä?

Paksusuolensyöpä on syöpätyyppi, joka vaikuttaa paksusuoleen (iso suoli) tai peräsuoleen. Se on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä maailmanlaajuisesti. Se voi aiheuttaa vakavia haittoja ja johtaa kuolemaan.

Paksusuolensyövän riski kasvaa iän myötä. Useimmat tapaukset vaikuttavat yli 50-vuotiaisiin ihmisiin.

Yleisiä oireita ovat ripuli, ummetus, veri ulosteessa, vatsakipu, selittämätön painonlasku, väsymys ja matalat rautatasot.

Monilla ei ole oireita taudin varhaisvaiheissa.

Pak­su­suolen syöpä ja selkäkipu

Sel­kä­kipu ei yleisesti liity syö­pään. Kui­ten­kin paksusuolen, peräsuolen ja ovario­syy­vik­sien kanssa voi esiintyä ala­sel­kä­ki­pua. Syöpään liittyvä sel­kä­kipu ei yleen­sä pahene liik­kuessa. Kipu voi jatkua jopa fysio­te­ra­pian tai muiden hoitojen jälkeen. Se voi sattua yöllä tai aamu­var­hain ja sitten häl­ve­tä. Kipu voi myös liittyä pistelyyn, heik­kou­teen tai tun­nottomuuteen jaloissa ja käsissä.

Katso lisää  Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

Pak­su­suolen syöpä ja vat­sa­kipu

Vat­sa­kipu pak­su­suolen syö­pään voi joh­tua paksu­suolen polyy­peistä. Oireisiin voi kuulua vat­sa­kan­neja tai kramppimaisia tuntemuksia, jotka eivät helpota. Kipu tai epä­mu­ka­vuus liittyy tur­vo­tukseen ja ärsytykseen syö­mi­sen jälkeen. Tämä voi joh­tua ruoka­ha­lun vähenemiseen ja painon laskuun. Se voi myös liittyä muutoksiin suo­len­toi­mintaan, kuten kipuun ilman veren­vuotoa. On tärkeää käydä säännöllisesti lääkärillä, jos kuulut kor­kean riskin ryh­mään paksu­suolen syövän kehittymisen suhteen, erityisesti jos se on perinnöllistä. Sinun tulisi myös käydä lääkärillä pian, jos sinulla on mitään oireita, kuten epätavallista ala­sel­kä- tai vat­sa­kipua. Lääkäri tarkistaa vatsasi ja ana­la­lu­een, varmistaakseen, ettei siellä ole kyhmyjä. Sinulle saatetaan myös tehdä verikoe tai sarja visuaalisia diag­nos­ti­sia testejä tai kuvantamistutkimuksia oikean diagnoosin saamiseksi.

Kuinka paksusuolensyöpä voi aiheuttaa selkäkipuja?

Paksusuolen syöpä voi aiheuttaa selkäkipua useilla tavoilla.

Metastaasit

Yksi tapa, jolla paksusuolen syöpä voi vaikuttaa selkään, on metastasoituminen eli syöpäsolut kulkeutuvat paksusuolesta muualle kehoon, kuten luihin tai selkärankaan. Jos syöpäsolut leviävät selkärankaan, ne voivat puristaa hermoja tai selkäydintä, mikä aiheuttaa selkäkipua.

Tukos

Toinen tapa, jolla paksusuolen syöpä voi aiheuttaa selkäkipua, on suolen tukkeutuminen. Tämä voi johtaa ulosteen ja ilman kertymiseen, mikä voi aiheuttaa turvotusta ja epämukavuutta vatsassa. Tukoksen aiheuttama paine voi myös säteillä selkään ja aiheuttaa kipua.

Edistynyt paksusuolen syöpä

Joissakin tapauksissa selkäkipu voi olla myös edistyneen paksusuolen syövän oire. Kun syöpä etenee, se voi aiheuttaa tulehdusta ja vaurioita lähellä oleville kudoksille ja elimille, mukaan lukien selän lihakset ja hermot.

Hoidon sivuvaikutukset

Paksusuolen syövän hoito voi myös aiheuttaa selkäkipua. Jotkut syöpälääkkeet, kuten Herceptin (trastutsumabi), voivat aiheuttaa selkä- ja luukipua joillakin ihmisillä.

Muita paksusuolensyövän oireita

Vaikka selkäkipu ei ole yleisin paksusuolen syövän oireista, se voi ilmetä erityisesti peräsuolen syövässä. Kuitenkin selkäkipu liittyy yleensä muihin oireisiin.

Katso lisää  Suurentunut kilpirauhanen oireet

Paksusuolen syövän merkit eivät välttämättä ilmene välittömästi, mutta nämä oireet voivat antaa viitteitä:

  • Muutos suolen toiminnassa, joka kestää yli muutaman päivän – sisältäen ripulia, ummetusta tai ulosteen kaventumista
  • Tunne tarpeesta ulostaa, joka ei häviä ulostamisen jälkeen
  • Verta ulosteessa, mikä voi tehdä ulosteesta tummanruskeaa tai mustaa väriä
  • Kramppimaisia vatsakipuja
  • Peräsuolen verenvuotoa kirkkaan punaisella verellä
  • Tahaton painonlasku
  • Heikkoutta ja väsymystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *