Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

Kurkkukipu on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä. Yleensä kurkkukipu on symmetrista, eli se tuntuu molemmilla puolilla kurkkua. Toispuoleinen kurkkukipu on kuitenkin harvinaisempi ja voi viitata vakavampaan sairauteen. Tässä artikkelissa käsittelemme toispuoleisen kurkkukivun mahdollisia syitä ja sitä, milloin lääkärin hoitoon on syytä hakeutua.

Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä
Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä

Nielupaise (kurkkupaise)

Nielupaise on bakteeriperäinen infektio, joka aiheuttaa voimakasta toispuoleista kurkkukipua. Kipu pahenee nieltäessä ja voi säteillä korvaan. Nielupaiseeseen liittyy usein myös kuumetta ja kaulan imusolmukkeiden aristusta.

Hoito

Nielupaise hoidetaan yleensä antibiooteilla. Antibioottikuurin pituus vaihtelee tapauksen mukaan. Vaikeammissa tapauksissa voidaan joutua tyhjentämään paise kirurgisesti.

Ennaltaehkäisy

Nielupaiseen voi vaikuttaa parhaiten hyvän suuhygienian ylläpitäminen sekä terveellisten elämäntapojen noudattaminen. Tupakointi, alkoholin käyttö sekä stressi voivat heikentää elimistön vastustuskykyä bakteereja vastaan.

Lähete erikoislääkärille

Mikäli nielupaise toistuu usein tai on vaikea, voidaan potilaalle antaa lähete korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille. Erikoislääkäri voi tutkia tarkemmin, onko kyseessä jokin muu sairaus, joka aiheuttaa toispuoleista kurkkukipua.

Kurkunpään lihaskipu

Kurkunpään lihakset voivat kipeytyä liiallisen rasituksen, kuten puhumisen tai yskimisen, seurauksena. Kipu voi tuntua toispuolisena, jos rasitus on kohdistunut enemmän toiselle puolelle kurkunpäästä.

Hoito

Kurkunpään lihaskipu paranee yleensä levolla ja välttämällä ärsykkeitä, kuten puhumista ja yskimistä. Tarvittaessa voidaan käyttää kipulääkkeitä oireiden lievittämiseksi.

Ennaltaehkäisy

Kurkunpään lihaskipua voi ehkäistä välttämällä liiallista rasitusta ja huolehtimalla riittävästä lepoajasta. Hyvä ryhti ja tasapainoinen kehonhuolto voivat myös auttaa välttämään kurkunpään lihaskipua.

Lähete erikoislääkärille

Mikäli kipu ei helpota levolla ja kipulääkkeillä, voi olla tarpeen hakeutua erikoislääkärin hoitoon. Erikoislääkäri voi tutkia tarkemmin kurkunpään alueen ja selvittää, onko kyseessä jokin muu sairaus.

Kurkun limakalvovaurio

Kurkun limakalvo voi vaurioitua esimerkiksi kuivasta ilmasta, tupakoinnista tai allergiasta. Limakalvovaurio voi aiheuttaa kurkkukipua, joka voi tuntua toispuolisena, jos vaurio on keskittynyt enemmän toiselle puolelle kurkkua.

Katso lisää  Alhainen natrium oireet (hyponatremia)

Hoito

Kurkun limakalvovaurio paranee yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa. Oireiden lievittämiseksi voi käyttää kipulääkkeitä ja kurkkupastilleja, jotka kosteuttavat kurkkua.

Ennaltaehkäisy

Kurkun limakalvovaurioita voi ehkäistä välttämällä tupakointia ja muita ärsykkeitä, kuten kuivaa ilmaa ja allergisoivia aineita. Hyvä ilmanvaihto ja riittävä kosteus auttavat pitämään kurkun limakalvon terveenä.

Lähete erikoislääkärille

Mikäli kurkkukipu ei helpota muutamassa päivässä tai oireisiin liittyy muita epäilyttäviä oireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Erikoislääkäri voi tutkia tarkemmin kurkun alueen ja selvittää, onko kyseessä jokin vakavampi sairaus, kuten kasvain.

Kurkun kasvain

Kurkun kasvain on harvinaisempi syy toispuoleiseen kurkkukipuun. Kasvain voi aiheuttaa kurkkukipua, nielemishäiriöitä ja muita oireita.

Hoito

Kasvaimen hoito riippuu sen koosta ja sijainnista. Pieniä kasvaimia voidaan poistaa leikkauksella tai sädehoidolla, kun taas suurempia ja pahanlaatuisia kasvaimia voidaan joutua hoitamaan yhdistelmähoidoilla.

Ennaltaehkäisy

Kurkun kasvainten ennaltaehkäisy on vaikeaa, mutta terveelliset elämäntavat voivat auttaa vähentämään riskiä. Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen ovat tärkeitä toimenpiteitä kurkun kasvainten ehkäisyssä.

Lähete erikoislääkärille

Mikäli epäillään kurkun kasvainta, on tärkeää hakeutua mahdollisimman nopeasti erikoislääkärin tutkimuksiin. Kasvaimen varhainen havaitseminen voi merkittävästi parantaa ennustetta ja helpottaa hoidon aloittamista.

Milloin lääkäriin?

Jos toispuoleinen kurkkukipu on voimakasta tai ei parane muutamassa päivässä, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri tutkii kurkun ja selvittää kivun syyn. Lisäksi lääkäri voi tarvittaessa antaa lähetteen erikoislääkärille.

Syy Oireet
Nielupaise Voimakas toispuoleinen kurkkukipu, kuumetta ja kaulan imusolmukkeiden aristusta.
Kurkunpään lihaskipu Toispuoleinen kurkkukipu, joka pahenee rasituksen seurauksena.
Kurkun limakalvovaurio Kurkkukipu, joka voi tuntua toispuoliselta, jos vaurio on keskittynyt enemmän toiselle puolelle kurkkua.
Kurkun kasvain Toispuoleinen kurkkukipu, nielemishäiriöt ja muut oireet.

Johtopäätös

Toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä voi johtua monista eri syistä, ja sen syyn selvittämiseksi on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Oireiden lievittämiseksi voi käyttää kipulääkkeitä ja muitakurkkua kosteuttavia tuotteita. Terveyden ylläpitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä terveelliset elämäntavat voivat auttaa vähentämään riskiä monien sairauksien, myös toispuoleisen kurkkukivun, kehittymiseen.

Katso lisää  Melanooma kynnen alla oireet, diagnoosi ja hoito

Kokonaisuutena toispuoleinen kurkkukipu nieltäessä voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, joten oireiden ilmetessä on syytä hakeutua hoitoon mahdollisimman pian. Ajoissa aloitettu hoito voi helpottaa oireita ja parantaa ennustetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *