Kipeät näpyt päänahassa

Kipeät näpyt päänahassa

Päänahan kipeät näpyt voivat johtua juuttuneista hiusfollikkeleista tai aknesta. Mutta joskus ne voivat olla merkki toisesta terveysongelmasta.

Kipeät näpyt päänahassa
Kipeät näpyt päänahassa

Päänahan näpyt voivat olla oire joistakin eri terveysolosuhteista. Useimmiten nämä näpyt viittaavat allergiseen reaktioon tai tukkeutuneisiin hiusfollikkeleihin, eikä kumpikaan yleensä ole huolenaihe.

Päänahan näppyjen aiheuttajia

Follikuliitti

Follikuliitti on ihon infektio, joka johtuu hiusfollikkelien vaurioitumisesta. Tämä infektio voi aiheuttaa koholla olevia punaisia näppylöitä, jotka muistuttavat aknea. Muita oireita ovat kipu, pistely ja märkivä erite infektion kohdasta.

Hoitovaihtoehdot alkavat usein kotona. Lämmin kääre tai antibakteerinen shampoo saattavat lievittää oireita, kuten kipua, punoitusta ja eritettä. Jos kotikonstit eivät auta, saatat tarvita lääkärin määräämän reseptilääkkeen.

Päänahan akne

Päänahan akne viittaa ihottumiin, jotka ilmenevät päänahassa. Kuten mikä tahansa muu akne, ne voivat johtua bakteereista, hormoneista tai tukkeutuneista huokosista. Shampoon tai hiuslakan kertymä voi myös aiheuttaa päänahan aknea. Nämä näpyt voivat olla kivuliaita, kutiavia, punaisia tai tulehtuneita. Ne voivat myös vuotaa verta.

Päänahan aknen hoito alkaa joskus muuttamalla hiustenhoitorutiineja. Vähennä öljypohjaisten tuotteiden käyttöä ja varmista, että peset hiuksesi usein välttääksesi öljyn kertymistä. Jos hiustenhoitorutiinien muuttaminen ei auta päänahan aknen hoidossa, saatat tarvita ihotautilääkärin apua.

Allerginen reaktio

Allerginen reaktio hiustuotteeseen tai johonkin muuhun ympäristötekijään voi aiheuttaa näppyjä (nokkosihottumaa) päänahassa. Tätä tilaa kutsutaan allergiseksi kosketusihottumaksi.

Nokkosihottuma saattaa kutista, hilseillä tai tuntua kuivalta ja hilseilevältä. Pesemällä päänahan viileällä vedellä ja huuhtomalla ärsyttävät aineet, allerginen reaktio saattaa lievittyä. Jos näin ei tapahdu tai jos sinulla on toistuvia allergisia reaktioita päänahassa, kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Täit

Päätäit ovat pieniä hyönteisiä, jotka voivat elää päänahassasi. Ne ovat erittäin tarttuvia ja voivat aiheuttaa kutinaa ja näppyjä päänahassa.

Katso lisää  Kilpirauhasen vajaatoiminta iho oireet

Kotona tapahtuva päätäiden hoito alkaa yleensä erityisellä hyönteismyrkkyä sisältävällä shampoolla. Sinun on myös kammattava hiuksiasi erityisellä hienohampaisella työkalulla löytääksesi täitä munineen (joita kutsutaan myös nymfeiksi).

Jos sinulla on täitä, sinun tulee käsitellä kaikki kodin tekstiilipinnat (kuten tyynyt, vuodevaatteet ja verhoillut huonekalut) estääksesi uudelleen tartunnan. Lääkäri saattaa määrätä apteekista saatavia täishoitoja, jos kotona tehdyt hoitoyritykset eivät ole onnistuneet.

Atopiainen ihottuma

Atopiainen ihottuma tunnetaan myös hilseilynä. Tämä yleinen tila voi johtua hiivakasvusta päänahassa tai hiustuotteista, jotka kuivattavat päänahkaa. Oireisiin kuuluvat näpyt päänahassa sekä hilseilevät, kuivat ihottumaläiskät hiusten alla.

Stressi ja nestehukka voivat pahentaa hilseilyä. Myös kutina voi lisätä oireita. Erityisen shampoon käyttö voi usein helpottaa hilseilyn oireita. Vaikeissa hilseilytapauksissa lääkärin voi olla tarpeen määrätä erikoishampoo reseptillä.

Pilar-kystat

Pilar-kystat johtuvat keratiinin kertymisestä päänahan ihon taskuihin. Nämä kystat eivät ole haitallisia terveydelle, mutta saatat haluta hoitaa niitä kosmeettisista syistä. Hoito voi sisältää kystan tyhjentämisen tai kirurgisen poiston.

Itse kysta on ainoa oire, eikä koskettaessa pitäisi tuntua kipua. Pilar-kystat voivat kestää vuosia tai ne voivat hävitä itsestään.

Ihosyöpä

Ihosyöpä on yleisin syöpätyyppi. Noin 13 prosenttia pahanlaatuisista ihosyövistä löytyy päänahasta. Lihaanväriset, vahamaiset näpyt päässäsi ja toistuvat haavaumat päänahassa voivat olla merkkejä ihosyövästä.

Jos huomaat epäilyttävän läikän päässäsi, sinun tulisi näyttää se lääkärillesi seuraavassa tapaamisessasi.

Ihosyöpä on hyvin hoidettavissa, erityisesti jos se diagnosoidaan varhaisessa vaiheessa. Hoitovaihtoehtoihin voi kuulua leikkaus, sädehoito, kemoterapia ja ihon alueen kryogeeninen poisto.

Päänahan psoriasis

Päänahan psoriasis on krooninen ihosairaus, joka ilmenee ohuina, hopeanvärisinä hilseinä läiskinä päänahassa. Joskus nämä hilseet voivat tuntua epätasaisilta koskettaessa, ja ne usein kutisevat. Päänahan psoriasis voi esiintyä riippumatta siitä, onko sinulla psoriasista muualla kehossa.

Katso lisää  Mistä tietää onko varvas murtunut?

Psoriasis on autoimmuunisairaus. Ihon liottaminen lämpimässä vedessä ja erityisten shampoiden ja hoitoaineiden käyttö voi auttaa pehmentämään ja poistamaan epätasaisia psoriasisläiskiä.

Lääkäri voi myös suositella reseptilääkkeitä, jos päänahan psoriasis alkaa aiheuttaa muita oireita, kuten hiustenlähtöä.

Hoito päänahan akneen

Henkilö saattaa tarvita paikallista lääkehoitoa päänahan aknea varten.

Päänahan aknen lääkittyjä paikallisia tuotteita voi ostaa ilman reseptiä. Näissä tuotteissa voi olla yleisesti käytettyjä ainesosia, kuten:

 • Salisyylihappo: Tämä on yleinen ainesosa ihonhoitotuotteissa aknen torjumiseksi. Salisyylihappo auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja hajottamalla niiden väliset sidokset.
 • Glykolihappo: Tämä happo voi auttaa kuorimaan päänahkaa ja poistamaan kuolleita ihosoluja, bakteereita ja talia.
 • Ketokonatsoli: Sienilääkeaine, ketokonatsolia käytetään punoittavan tai hilseilevän ihon hoitoon.
 • Siklopiroksi: Siklopiroksi on sienilääke, jota käytetään ihoinfektioiden hoitoon ja sitä lisätään usein hilseshampoisiin.
 • Bentsoyyliperoksidi: Antibakteerinen ainesosa, bentsoyyliperoksidi auttaa eliminoida Propionibacterium acnes -bakteerin, joka voi olla läsnä päänahan aknessa.

Jatkuvaan päänahan akneen ja oireisiin, kuten hiustenlähtöön ja tulehdukseen, henkilö voi harkita seuraavien hoitojen keskustelemista lääkärin kanssa:

 • Paikallisesti käytettävät antibiootti-voiteet
 • Steroidi-injektiot
 • Suun kautta otettavat antibiootit
 • Antihistamiinit allergisiin reaktioihin
 • Valohoito, myös nimeltään valoterapia
 • Erityiset lääkkeet vakavaan akneen, kuten isotretinoiini

Päänahan näppyjen syitä voivat olla vaarattomat tilanteet, kuten tilapäinen allerginen reaktio, ja vakavammat sairaudet, kuten ihosyöpä.

Useimmat tapaukset päänahan näpyistä ratkeavat itsestään suihkussa huuhtelemisen ja kevyen pesun jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *