Mistä tietää onko varvas murtunut?

Mistä tietää onko varvas murtunut?

Jos törmäät varpaaseesi ja tunnet napsahduksen, saatat miettiä, onko se murtunut, ja saatat ajatella, että ”odota ja katso” -lähestymistapa on paras toimintatapa. Kuitenkin murtuma, joka jää huomaamatta ja hoitamatta, voi johtaa komplikaatioihin.

Mistä tietää onko varvas murtunut?
Mistä tietää onko varvas murtunut?

Milloin epäillä, että varpaasi on murtunut

Olitpa sitten törmännyt varpaaseesi tai loukannut sen urheillessa, on muutamia ilmeisiä merkkejä siitä, että olet kärsinyt murtuman. Etsi värjäytymistä, kipua ja turvotusta. Vaikka se todennäköisesti sattuu heti, värin muuttuminen ja turvotuksen ilmeneminen voivat kestää muutaman päivän.

Jos olet varma, että varpaasi on murtunut, tai haluat vain mielenrauhaa, tohtori voi suorittaa täydellisen arvioinnin ja määrätä röntgenkuvat oikean diagnoosin tekemiseksi.

Murtunut varvas, joka jätetään hoitamatta, voi johtaa infektioon

Kun on kyse murtuneista varpaista, infektioriski tapahtuu yleensä, jos vamman saaneen varpaan iho leikataan tai puhkaistaan loukkaantumishetkellä. Sinulla on lisääntynyt riski saada luuinfektio, jos sinulla on diabetes, nivelreuma tai heikentynyt tai heikentynyt immuunijärjestelmä.

Oireet, jotka viittaavat siihen, että varpaasi on kehittynyt luuinfektio, ovat:

  • Väsymys
  • Kuume
  • Kipu
  • Varpaan lämpö ja punoitus

Kun toimitaan nopeasti, luuinfektio voidaan hoitaa antibiooteilla. Jos infektiota jätetään liian kauan hoitamatta, se voi rajoittaa verenkiertoa, johtaen varpaan luun kuolemaan, septiseen niveltulehdukseen ja lisääntyneeseen riskiin saada ihosyöpä.

Osteoartriitti voi kehittyä hoitamattomasta varpaan murtumasta

Osteoartriitti kehittyy yleensä nivelten kulumisesta ajan myötä, mutta murtuneen varpaan päällä kävely voi nopeuttaa tätä prosessia – vaikka nivelrikon kehittymiseen voi silti kulua kuukausia tai jopa vuosia.

Osteoartriitin oireet – kipu ja jäykkyys varpaassa, nivelten turvotus ja ongelmat kävelyssä tai urheilun pelaamisessa – voivat olla vaikeita elää. Ei ole epätavallista, että murtuneen varpaan alueelle kehittyy luupiikki. Tämä on luinen uloke, joka voi olla kivulias, erityisesti kenkiä käytettäessä.

Katso lisää  Pistemäinen ihottuma jaloissa

Hoito estää komplikaatioita

Kun tohtori on diagnosoinut varpaan murtuman, sinulla on muutamia hoitovaihtoehtoja vamman vakavuudesta riippuen. Käsikauppalääkkeet ja varpaan immobilisointi ovat usein riittäviä pieniin murtumiin ja yksinkertaisiin murtumiin. Tohtori voi immobilisoida varpaan varovasti sitomalla sen kiinni viereiseen varpaaseen.

Monimutkaisempien murtumien kanssa tohtori saattaa joutua manipuloimaan luunpalaset takaisin yhteen tekniikalla, jota kutsutaan reduktioksi. Tämä toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, joten varpaasi on puutunut. Harvinaisissa tapauksissa leikkaus saattaa olla tarpeen vakavan murtuman korjaamiseksi käyttäen nastoja ja levyjä luun korjaamiseksi ja varpaan oikean asennon saavuttamiseksi paranemista varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *