Olkapään kipu säteilee hauikseen

Olkapään kipu säteilee hauikseen

Oletko koskaan herännyt syvästä unesta vain huomatakseen, että käsivartesi on lukkiutunut paikoilleen? Huolimatta siitä, kuinka paljon yrität liikuttaa sitä, kipu estää sinua yrittämästä. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa hälyttävältä, se ei ole syytä huoleen. Joten jos heräsit tänään myös olkapääkipuun, joka säteilee alas käsivarteen, saattaa olla, että jotain on vialla. Selvittääksesi kivun syyn, varmista, että jatkat tämän blogin lukemista.

Olkapään kipu säteilee hauikseen
Olkapään kipu säteilee hauikseen

Syitä käsivarteen säteilevään olkapääkipuun

Olkapään kipu, joka säteilee alas käsivarteen, voi herättää hälytyskellot päässäsi. Kuitenkaan ei jokainen kipu juurru perussyyhyn. Vasta jos kipu ei mene pois tai kohtaat toistuvasti saman ongelman joka kerta herätessäsi, se voi olla huolenaihe. Katso alla olevat yleisimmät syyt, miksi ihmiset kokevat terävää olkapääkipua.

Olkapään sijoiltaanmeno

Olkapään sijoiltaanmeno tapahtuu, kun humerus irtoaa lapaluun glenoidista olkapäänivelissä.  Olkapään sijoiltaanmeno voi myös aiheuttaa puutumista, heikkoutta tai pistelyä loukkaantumisen läheisyydessä, kuten niskassa tai alas käsivarteen. Olkapään lihakset voivat kouristua, mikä voi lisätä kipua.

Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää, jota kutsutaan myös liimapussin kapsuliitiksi, aiheuttaa jäykkyyttä ja kipua olkapään nivelissä. Oireet alkavat yleensä hitaasti ja pahenevat ajan myötä. Ajan myötä oireet paranevat yleensä, yleensä 1–3 vuoden kuluessa. Olkapään joutuminen pysähtyneeseen tilaan pitkäksi aikaa lisää riskiä saada jäätyneen olkapään. Tämä saattaa tapahtua leikkauksen tai käsivarren murtuman jälkeen.

Olkapään nyrjähdys

Olkapäät ovat yksi yleisimmin loukkaantuneista nivelistä, ja nyrjähdykset ovat yleinen vamma. Ne tapahtuvat, kun jokin pakottaa olkapään nivelsiteet venymään liian pitkälle tai repeämään. Urheiluvammat ja kaatumiset aiheuttavat suurimman osan olkapään nyrjähdyksistä. Olkapään nyrjähdykset tapahtuvat, kun olkapään nivelside repeää tai venyy yli rajojensa. Nivelsiteet ovat sidekudoksen nauhoja, jotka yhdistävät luut, nivelet ja elimet ja pitävät ne paikoillaan kehossasi.

Katso lisää  Miksi hammassärky pahenee maatessa?

Olkapään nivelrikko

Olkapään nivelrikko on vaurioita olkapään nivelessä olevaan rustoon. Olkapäässä on kaksi niveltä. Olkapään nivelrikko viittaa yleensä suurempaan pallonivel-liitoskohtaan, jota kutsutaan glenohumeriaaliseksi niveleksi sen liittävien luiden (lavakulma ja olkaluu) mukaan. Rusto peittää sekä pallon (olkaluun pään) että kuopan (lavakulman).

Kun olkapään rusto alkaa hajota pinnalta ja lopulta syvempiin kerroksiin, sitä kutsutaan olkapään nivelrikoksi. Olkapään toinen nivel, akromioklavikulaarinen tai AC-nivel, voi myös kehittää nivelrikon, jota kutsutaan AC-nivelrikoksi.

Brakiaalinen neuriitti

Olkapään kivun säteily voi liittyä brachial neuritikseen, joka on perifeerinen neuropatia muoto, joka vaikuttaa rintakehään, olkapäähän, käsivarteen ja käteen. Perifeerinen neuropatia on sairaus, jolle on tunnusomaista kipu tai toiminnan menetys hermoissa, jotka kuljettavat signaaleja aivojen ja selkäytimen (keskushermosto) ja muiden kehon osien välillä. Kyseessä on melko harvinainen tila.

Hoito vaihtoehdot

Kun kyseessä on kipeä olkapää, paras tapa käsitellä sitä on saada ammattimainen arvio. Vieraile ortopedisen kirurgin vastaanotolla saadaksesi tarkemman käsityksen vammastasi. Vahingoittuneen lihaksen, murtuman tai minkä tahansa muun vamman jättäminen huomiotta voi pahentaa tilannetta. Kivun voimakkuudesta riippuen kirurgi tarjoaa diagnoosin ennen yksilöllisen hoitosuunnitelman luomista juuri sinulle.

Lopullinen yhteenveto

Kaiken kaikkiaan, jos heräät eräänä päivänä olkapääkipuun, joka säteilee alas käsivarteen, se saattaa olla vähäpätöistä. Jos ongelma kuitenkin jatkuu ja vaikuttaa koko loppupäivään, se saattaa johtua olkanivelen vammasta, jäätyneestä olkapäästä, huonoista unirutiineista ja vastaavista. Kuitenkin varmistaaksesi, ettei olkapäässäsi ole mitään vikaa, on parasta konsultoida lääketieteellistä ammattilaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *