Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta

Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta

Virtsatietulehdus (UTI) on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua virtsatessa. Mutta kaikki virtsatieinfektiot eivät ole samanlaisia, ja ne voivat vaikuttaa eri osiin virtsateitä.

Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta
Virtsatietulehdus oireet mutta ei tulehdusta

Ihmisen virtsatiejärjestelmä koostuu munuaisista, virtsaputkista (putkista, jotka kuljettavat virtsaa munuaisista rakon suuntaan), rakosta ja virtsaputkesta (virtsaamisputki).

Infektio ylemmässä virtsateissä (kuten munuaisissa) on paljon vakavampi kuin infektio alemmassa virtsateissä (rakossa tai virtsaputkessa).

Myös muut sairaudet, kuten sukupuolitaudit (STI), voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin virtsatieinfektio. Koska kaikilla näillä tiloilla on erilaiset hoidot, on tärkeää tietää, miltä ”yksinkertainen” virtsatieinfektio tuntuu ja milloin se voisi olla jotain vakavampaa.

Virtsatieinfektion oireet

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että virtsatieinfektio ei aina aiheuta oireita. Mutta tietäminen, miltä virtsatieinfektio tuntuu, voi auttaa sinua havaitsemaan sen varhain ja aloittamaan hoidon ajoissa.

Joitakin yleisiä oireita, jotka liittyvät yksinkertaiseen tai alemman virtsateiden infektioon (rakossa tai virtsaputkessa), ovat:

 • Kipu tai polttelu virtsatessa (dysuria)
 • Usein tarve virtsata ja äkillinen kiire virtsata
 • Kipu lantion alueella
 • Yöllinen virtsaamistarve (nocturia)
 • Verta virtsassa (hematuria)

Kun infektio koskee ylempää virtsateitä (kuten munuaisia), oireet ovat yleensä erilaisia ja vakavampia:

 • Selkä- tai sivukipu
 • Kuumeilu ja vilunväreet
 • Pahoinvointi tai oksentelu

Mikä aiheuttaa virtsatieinfektioita?

Virtsatieinfektiot (UTI) ovat seurausta siitä, kun tietyt bakteerit tai muut mikro-organismit pääsevät virtsateihin.

Yleisin virtsatieinfektioiden aiheuttaja on Escherichia coli (E. coli) -bakteeri, joka aiheuttaa yli 80 % infektioista sairaalan ulkopuolella. Myös muut bakteerit (kuten Staphylococcus tai Enterococcus) sekä tietyt sieni- ja viruslajit voivat aiheuttaa virtsatieinfektioita.

Tietyt riskitekijät lisäävät alttiutta saada virtsatieinfektio:

 • Naisten anatomia. Naisilla virtsaputki on miehiä lyhyempi, ja sen aukko sijaitsee lähempänä alueita, joissa bakteereita voi esiintyä, kuten peräaukkoa tai emätintä. Nämä kaksi tekijää tekevät bakteerien pääsyn virtsarakkoon todennäköisemmäksi naisilla kuin miehillä. Itse asiassa naiset ovat noin kahdeksan kertaa alttiimpia saamaan virtsatieinfektion kuin miehet.
 • Usein toistuva yhdyntä. UTI ei ole sukupuolitauti, mutta seksin harrastaminen lisää bakteerien mahdollisuutta päästä iholta virtsateihin ja aiheuttaa infektion.
 • Virtsarakon epätäydellinen tyhjeneminen. Esimerkiksi munuaiskivet, laajentunut eturauhanen tai ummetus (lapsilla) voivat estää virtsarakon tai virtsaputken. Vaikka tämä on harvinaisempaa, syynä voi olla myös vaurio virtsarakkoa innervoiville hermoille, kuten multippeliskleroosi tai selkäydinvamma.
 • Bakteerien kasvun ja leviämisen helpottaminen. Raskaus, nestehukka, diabetes tai terveysongelmat, jotka heikentävät immuunijärjestelmääsi, voivat lisätä infektioriskiä.
Katso lisää  Osteoporoosin ehkäisy: Vältettävät ruoka-aineet

Virtsatietulehduksen (UTI) hoito ja ennaltaehkäisy

Paras hoito virtsatieinfektiolle on antibiootit. Tarvitsemasi tietty antibiootti ja hoidon kesto riippuvat infektiotyypistä, sen aiheuttavasta mikro-organismista ja mahdollisista terveyskomplikaatioista.

Joitakin yleisesti käytettyjä antibiootteja virtsatieinfektioiden hoitoon ovat:

 • Amoksisilliini (Amoxil)
 • Sefaleksiini (Keflex)
 • Sulfametoksatsoli/trimetopriimi (Bactrim)

On myös joitakin toimenpiteitä, joita voit toteuttaa virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi:

 • Hyvän hygienian ylläpitäminen – mukaan lukien naisten pesu etu- ja takapuolelta – auttaa estämään bakteerien leviämistä ulosteista.
 • Runsaasti veden juominen lisää virtsaamista ja voi auttaa huuhtelemaan bakteereja pois.
 • Tietyt ehkäisymenetelmät, kuten spermisidit, voivat vähentää virtsatieinfektioiden riskiä joillakin naisilla.
 • Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että karpalomehu ja probiootit voivat auttaa ehkäisemään virtsatieinfektioita naisilla, mutta lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään niiden todellista hyötyä.

Jos koet virtsatieinfektion oireita, on tärkeää ilmoittaa siitä terveydenhuollon ammattilaisellesi mahdollisimman pian, jotta saat oikean diagnoosin ja hoidon. Virtsatieinfektion hoitamatta jättäminen voi johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Virtsatieinfektio (UTI) on infektio, joka voi vaikuttaa mihin tahansa virtsateiden osaan. Yleisin tyyppi koskee alempia virtsateitä ja aiheuttaa oireita kuten kipua tai polttelua virtsatessa. Hoito voi auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi nopeasti ja estää infektion leviämisen munuaisiin, missä se voi aiheuttaa paljon vakavamman infektion.

Erilaiset tilat voivat aiheuttaa oireita, jotka muistuttavat virtsatieinfektiota, kuten sukupuolitaudit, vaginiitti, diabetes ja eturauhastulehdus, mainitakseni muutamia. Vierailu terveydenhuollon ammattilaisen luona – joko henkilökohtaisesti, puhelimitse tai etäyhteydellä – auttaa sinua saamaan oikean hoidon oireisiisi. Älä siis lykkää käyntiäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *