Miksi kuume nousee illalla?

Miksi kuume nousee illalla?

Monet yksilöt, kuten sinä, ovat hämmentyneitä siitä, miksi kuume nousee illalla. Tämä ihmettely on odotettavaa, koska syy on monille todellakin mysteeri.

Miksi kuume nousee illalla?
Miksi kuume nousee illalla?

Miksi kuume pahenee yöllä?

Kuten jo mainittiin, kuumeen oireiden voimistuminen yöllä on normaalia ja hyvin yleistä. Tätä ilmiötä voi selittää useat eri tekijät. Vaikka jotkut niistä ovat lääketieteellisesti tunnustettuja, toiset ovat vain havaintoja. Tässä ovat yleiset syyt siihen, miksi kuume nousee illalla.

1. Tylsyyden vaikutus: Useimmiten kuumeen oireesi eivät ole todellisuudessa pahempia. Kuitenkin, koska olet pääasiassa toimeton yöllä, sinulla on taipumus olla tietoisempi oireista. Päiväsaikaan voit olla mukana yksinkertaisissa ja monimutkaisissa aktiviteeteissa, jotka vievät huomiosi pois. Siksi et ole niin tietoinen siitä, miten voit. Kuitenkin, toimettomuuden aikana, toimintasi on vähäistä, jolloin oireesi tuntuvat voimistuvan. Sama pätee muihin sairauksiin, jotka tuntuvat pahenevan yöllä.

2. Yön lämpötila: Illalla ympäristön lämpötila on usein viileämpi kuin päivällä, koska aurinko on poissa. Tämä alhaisempi ympäristön lämpötila vaikuttaa myös kuumeen oireisiin, erityisesti vilunväristyksiin. Toisaalta lämpimämmät yölämpötilat voivat myös pahentaa oireitasi, erityisesti hikoilua.

3. Kehon vuorokausirytmi: Kehon vuorokausirytmi on kehon sisäinen kello, joka on keskeinen tekijä ihmisen kehon prosesseissa ja toiminnoissa, mukaan lukien immuunijärjestelmä. Koska kuume on yleinen vaikutus, kun immuunijärjestelmämme taistelee virusinfektiota vastaan, kuumeen oireet ovat suhteellisesti pahempia, kun immuunijärjestelmä on aktiivisin. Kehon vuorokausirytmin ehdotuksen mukaan immuunijärjestelmä on aktiivisimmillaan yöllä, mikä pahentaa kuumeen kaltaisia sairauksia.

4. Hormonien tukahduttaminen: Tutkimus paljastaa, että yöllä jotkut hormonien tuotannot tukahdutetaan. Tärkeät hormonit, kuten kortisoli ja adrenaliini, ovat näiden hormonien joukossa, jotka ovat luonnostaan alhaisempia yöllä. Lisätutkimukset paljastavat, että nämä hormonit myös pelaavat keskeistä roolia taistelussa sairauksia, kuten astmaa, vastaan. Kuitenkin ajatus siitä, että hormonien tukahduttaminen pahentaa kuumeen oireita, on edelleen tutkimuksen kohteena.

Katso lisää  Hiivatulehdus iholla oireet, hoito ja ehkäisy

5. Uupumus: Jos olet väsynyt, olet alttiimpi epämukavuudelle. Siksi, jos sinulla on kuume ja uuvutat itsesi, kuumeen oireet pahenevat. Ja koska uupumus on yleisempää, kun olet toimeton kuin aktiivinen, kuumeen oireet voimistuvat, kun olet levossa, yleensä yöllä.

Kuinka käsitellä korkeaa kuumetta yöllä

Kuume yöllä, ellei sitä käsitellä varhain ja ripeästi, voi aiheuttaa suuria terveysriskejä, erityisesti nuorille lapsille. Asiantuntijoiden mukaan kun sinulla on kuume yöllä, sinun tulee alentaa potilaan kuumetta ennen kuin löydät kuumeen syyn. Joitakin keinoja auttaa tilapäisesti alentamaan kuumetta potilaille ovat:

1. Käytä kuumetta alentavaa lääkettä sopivassa annoksessa kullekin potilaalle.
2. Kuumetta viilentävä laastari.
3. On tarpeen mitata potilaan lämpötilaa noin joka 15 minuutti yöllä ja joka 30 minuutti päivällä. Tämä auttaa sinua seuraamaan potilaan ruumiinlämpöä tarkimmin ja siten löytämään ajoissa keinon kuumeen alentamiseksi.
4. Levitä lämmin pyyhe potilaalle ruumiinlämpötilan alentamiseksi.
5. Käytä peräpuikkoja kuumetta alentavia lääkkeitä potilaalle yhdessä lämpimän pyyhkeen pyyhkimisen kanssa auttaaksesi alentamaan potilaan kuumetta jonkin verran.
6. Älä missään tapauksessa käytä kylmää vettä tai jäätä levitettäväksi. Tämä ei tuo kuumetta alentavaa vaikutusta, vaan päinvastoin, se aiheuttaa potilaan vilustumisen.
7. Anna potilaan pukeutua viileisiin vaatteisiin hikoilun helpottamiseksi.
8. Älä sulje huoneen ovea, vaan tarvitaan ikkunan avaaminen ilmanvaihdon luomiseksi.
9. Anna potilaan juoda paljon vettä, ja samalla lisää ruokavalioon vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä ruokia vastustuskyvyn vahvistamiseksi ja nestehukan välttämiseksi, kun kuume on korkea.
10. Älä missään tapauksessa anna lapsille kuumetta alentavia lääkkeitä omavaltaisesti, jos niiden alkuperä on tuntematon. Tämä lisää antibioottiresistenssin riskiä lapsilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *